UPDATE #NOW

George Floyd: Ένοχοι οι 3 πρώην αστυνομικοί που δεν τον βοήθησαν την ώρα της σύλληψης


JTeam

25 Φεβρουαρίου 2022

George Floyd: Ένοχοι οι 3 πρώην αστυνομικοί που δεν τον βοήθησαν την ώρα της σύλληψης
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια μικρή δικαίωση για τον αδικοχαμένο George Floyd

Οι Tou Thao, J. Alexander Kueng και Thomas Lane, οι τρεις πρώην αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη σύλληψη του George Floyd κρίθηκαν ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο επειδή δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να βοηθήσουν τον Αφροαμερικανό την ώρα που έσβηνε μπροστά τους.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε χθες την απόφασή του αφού συνεδρίαζε επί δύο ημέρες μετά από μια δίκη που κράτησε έναν μήνα. O ανιψιός του Floyd, Brandon Williams σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη δίκη «μικρή νίκη» κι ένα «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ θεωρεί πως η απόφαση μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα σε κάθε αστυνομικό που σκοτώνει μαύρους άνδρες και γυναίκες χωρίς καμία συνέπεια.

Η ποινή των τριών, που δεν προσέφεραν τη βοήθεια τους όσο ο George Floyd δεν μπορούσε να αναπνεύσει, θα ανακοινωθεί αργότερα και μπορεί να φτάσει μέχρι την ισόβια κάθειρξη, η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι την ανακοίνωση της ποινής τους οι τρεις παραμένουν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης. Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο στη Μινεσότα και αφορά τη «συνέργεια σε ανθρωποκτονία».

Οι τρεις πρώην αστυνομικοί δικάζονται στο Saint Paul στη Minneapolis, εκεί όπου είχαν εκτυλιχθεί τα τραγικά γεγονότα. Οι Kueng και Thao κρίθηκαν ένοχοι επειδή δεν απέτρεψαν τον Chauvin «να ασκήσει παράλογη βία» ενώ ο Lane, που είχε παροτρύνει να γυρίσουν τον Floyd δύο φορές στο πλάι, δεν αντιμετώπιζε αυτή την κατηγορία.

Ο θάνατος του 46χρονου Floyd προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις και κινήματα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 2020.