«Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει»: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μέλλον του κόσμου μέσα από 3 σπουδαίους αναλυτές
JTeam
12 Μαρτίου 2022
Η Αμερικανίδα ιστορικός και αρθρογράφος, Anne Applebaum, ο Αμερικανός ιστορικός, Timothy Snyder και ο ισραηλινός ιστορικός, Yuval Noah Harari έκαναν πρόσφατα έναν από τους πιο κατατοπιστικούς και χρήσιμους διαλόγους, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ως τρεις σπουδαίοι αναλυτές, θίγουν εμπεριστατωμένα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στη χώρα και κάνουν λόγο για για την κεντρική έννοια της ταυτότητας των Ουκρανών που είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία. Οι πολίτες αυτής της χώρας «αισθάνονται μέλη σε μια κοινότητα δημοκρατίας» και ίσως αυτή είναι η σημαντικότερη αρχή που παραβιάζεται από τη φρικαλεότητα του πολέμου.
Ukraine is Europe’s chance for survival and for renewal. EU leaders should offer membership negotiations to Ukraine tomorrow.#Ukraine #EuropeanUnion #EU #StandWithUkrainehttps://t.co/BXWuf6FHYw
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) March 9, 2022
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Anne Applebaum: «Η εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας βασίζεται στην έννοια της επανάστασης απέναντι σε αυταρχικά συστήματα ανά τους αιώνες μέχρι το αυταρχικό σύστημα του Πούτιν. Σήμερα ειδικά, η έννοια της ταυτότητας είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία. "Αυτό που μας κάνει Ουκρανούς, είναι ότι θέλουμε μια μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης και τη σύνδεση με τη Δύση και την Ευρώπη", λένε οι ίδιοι γι' αυτό και μάχονται όχι εναντίον των Ρώσων αλλά εναντίον του συστήματος Πούτιν».
Historian and Sapiens Author, Yuval Noah Harari, says Russia, 'a gas station with nukes,' is nothing to fear if Western nations continue to stay united. pic.twitter.com/iCxlYu8IUO
— TVNZ Breakfast (@Breakfaston1) March 6, 2022
Έτσι έχουμε μια Ουκρανία που με τον Στάλιν και τον Χίτλερ βίωσε σε πρώτο πλάνο τον απόλυτο εφιάλτη και τώρα η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με θύματα τον άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Timothy Snyder: «Η Ουκρανία ήταν το πιο επικίνδυνο μέρος για να βρεθεί κανείς την περίοδο μετά το 1939. Ακόμη κι αν εμείς δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι Ουκρανοί, εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά τι τους έφερε ως εδώ».
Από την άλλη, έχουμε τον Πούτιν και τη θεωρία του που κάνει όλο και πιο έντονη την αντίσταση των Ουκρανών για να μη χάσουν την ταυτότητά τους, σύμφωνα με τον Yuval Noah Harari. «Εναντιώνονται απέναντι σε μια φαντασίωση του Πούτιν ότι δεν υπάρχουν. Ότι οι Ουκρανοί θέλουν να ενωθούν με τους Ρώσους αλλά δεν τους το επιτρέπει μια ομάδα "νεοναζί". Ο Πούτιν λοιπόν σκεφτόταν ότι με την εισβολή ο Ζελένσκι θα δραπέτευε. Τώρα όλη η ανθρωπότητα ξέρει. Η Ουκρανία είναι πραγματικό έθνος, ο Ζελένσκι παρέμεινε στη θέση του και οι πολίτες ρίχνουν μολότοφ στα τανκς. Υπό αυτή την έννοια, ο Πούτιν έχει ήδη χάσει».
Ο ίδιος εκφράζει τους προβληματισμούς του παράλληλα για το καθεστώς Πούτιν. «Το πρόβλημα του Πούτιν είναι το κυριότερο όλων των δικτατόρων. Πείθει τον εαυτό του με τα ίδια του τα ψεύδη. Ο φόβος μου είναι ότι θα κάνει ξανά τα ίδια όπως στο Χαλέπι της Συρίας και τη Χομς γιατί αυτός υπάρχει φυσικά πίσω από όλα. Από την άλλη, η ελπίδα μου είναι ότι οι Ρώσοι αυτή τη φορά δεν θα το αντέξουν».
Όπως προσθέτει: «Εδώ έχουμε έχουμε Ρώσους στρατιώτες που πρέπει να σφάξουν Ουκρανούς στο πεδίο. Δεν θα κάνουν απλά βομβαρδισμούς όπως στη Συρία». Κάπως έτσι, ο σπουδαίος αναλυτής πιστεύει ότι ο Πούτιν επαναφέρει την ιδέα ότι ο δυνατός μπορεί να νικήσει, αδιαφορώντας για τους υποδεέστερους.
Είναι αυτό που τονίζει και ο Snyder: «Βλέπουμε μπροστά μας τα λάθη και τα ψεύδη των τυράννων, όπως περιγράφονταν στα βιβλία 8-10 στην "Πολιτεία" του Πλάτωνα. Ο Πούτιν ζει έναν μύθο, ότι για 1.000 χρόνια η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία ήταν ένα έθνος και η Δύση τούς το χάλασε. Επίσης θεωρεί ότι μόνο η Ρωσία υπέφερε στον Β' Π.Π., όχι οι Εβραίοι της Ουκρανίας. Έτσι, θέλει να τον θυμούνται όλοι στο μέλλον σαν τον σπουδαίο Ρώσο ηγέτη, γι' αυτό και δεν ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες απώλειες. Αποτελούν μέρος της θυσίας για τον μεγάλο του στόχο».
Ο Snyder επισημαίνει κάτι επίσης πολύ σημαντικό με το οποίο αξίζει να κλείσουμε αυτό το άρθρο. «Η ελευθερία είναι μια αξία, στην οποία δίνουμε νόημα και περιεχόμενο, όχι το αποτέλεσμα της Ιστορίας. Η πιο μεγάλη ιδέα στη ζωή είναι να εφευρίσκεις ιδέες, η ανανέωση. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Πούτιν, ο οποίος επαναλαμβάνει ιδέες του παρελθόντος, απαγορεύοντας τη δημιουργική φαντασία. Αυτό που μας ενθουσιάζει στη δημοκρατία είναι ότι είναι απρόβλεπτη από τη φύση της. Δείτε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αποδείχθηκε απρόβλεπτος ως πρώην κωμικός επειδή αυτό θέλει η δημοκρατία».
Η Ουκρανία καθημερινά μας δείχνει πως ότι η Ιστορία δημιουργείται αποκλειστικά από τον άνθρωπο, από εμάς κι εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να φτιάξουμε πολλαπλές εκδοχές του μέλλοντος που ονειρευόμαστε.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ όλη τη διαδικτυακή συζήτηση των τριών ειδικών.