Από τότε που η πανδημία μπήκε στη ζωή μας, έγινε ξεκάθαρο πως θα επηρέαζε την ψυχική μας υγεία στον ίδιο βαθμό με τη σωματική. Το είδαμε στην πράξη και μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται περισσότερο. Τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και αυτό ισχύει και για άτομα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ με Covid.
Από την άλλη, όσοι νόσησαν, τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου και είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση ουσιών, βάσει ερευνών. Σε κάποιους άλλους ασθενείς, οι οποίοι πέρασαν μάλιστα ήπια τον κορωνοϊό, εμφανίζονται ακόμη και μετά από καιρό κάποια πολύ παράξενα συμπτώματα, όπως παραισθήσεις ή ακόμη και αυταπάτες.
Οι λόγοι που εμφανίζονται, δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι σύμφωνα με τους ειδικούς, που τα μελετούν εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια. Τα συμπτώματα αυτά ανήκουν στην post Covid εποχή και επιφέρουν ίσως την μεγαλύτερη κρίση στην ψυχική υγεία.
Μαζί λοιπόν με τον «ιό μακράς διαρκείας» που ορίζεται και ως long Covid, ο φόβος, η απώλεια, η αβεβαιότητα και ο σωματικός πόνος παίρνουν διάφορες μορφές, εισβάλλοντας ξαφνικά στη ζωή μας. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός επηρεάζει σημαντικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προκαλώντας όλα αυτά που δύσκολα μπορούν να εξηγήσουν ακόμη και οι γιατροί.
Κάπως έτσι η σχέση Covid και ψυχικής υγείας είναι ένα αρκετά σύνθετο κεφάλαιο κυρίως για τα άτομα που νοσούν κι έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποια διαταραχή, όπως σχιζοφρένεια. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός έχει διαπιστωθεί ότι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση του ασθενή.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί επίσης είναι πως πολλοί ασθενείς εμφανίζουν κάποιο είδος ψύχωσης για πρώτη φορά μετά τη νόσηση αν και πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Οι ασθενείς γίνονται σωματικά και λεκτικά επιθετικοί και εμφανίζουν πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι οι γιατροί που είναι δίπλα τους, θέλουν να τους κάνουν κακό ενώ άλλοι αρχίζουν να ακούνε φωνές.
Έτσι αποκόβονται από την πραγματικότητα και αποκτούν έντονες ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες που πρέπει να γίνουν πάνω στο θέμα αλλά όπως επισημαίνει ο ψυχιάτρος, Dr. Cristopher Bartley του πανεπιστημίου της California στο San Francisco, «υπάρχει σίγουρα ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον Covid και την ψύχωση, για την οποία πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Αυτό όμως που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως τα αίτια της ψύχωσης είναι πολλά και ανάμεσά τους είναι και αυτό της μόλυνσης με τον κορωνοϊό».