UPDATE #NOW

Η απουσία άσκησης από τη ρουτίνα μας ισοδυναμεί με 7 βράδια κακού ύπνου


JTeam

28 Μαρτίου 2022

Η απουσία άσκησης από τη ρουτίνα μας ισοδυναμεί με 7 βράδια κακού ύπνου
pexels
Αν αναρωτιέσαι τι πειράζει που δεν γυμνάζεσαι, ήρθε η ώρα να μάθεις πως η καθόλου άσκηση είναι σαν να μην έχεις κοιμηθεί καλά για 7 βράδια

Η άσκηση (οποιοδήποτε είδος της) μπορεί να προσφέρει απίστευτα οφέλη, όχι μόνο στη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Αν δεν μας πιστεύετε, νέα έρευνα δείχνει πόσο σημαντική είναι για την αυτοπεποίθηση, τη χαρά και όλο το positivity.

Πάντοτε υπήρχε συζήτηση για το σε τι βαθμό η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία. Μελέτη του Asics Uplifting Minds που έγινε από τον Dr Brendon Stubbs, δείχνει πως η ψυχολογία μας επηρεάζεται σημαντικά όταν αποφασίζουμε να κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα από τη γυμναστική.

Στην έρευνα που κράτησε 3 εβδομάδες, συμμετείχαν 50 άτομα από 21 χώρες, τα οποία κλήθηκαν να κάνουν γυμναστική την πρώτη εβδομάδα, τη δεύτερη να κάνουν διάλειμμα και την τρίτη να συνεχίσουν κανονικά την άθλησή τους. Κατά μέσο όρο, η ψυχική ευημερία όλων ήταν εμφανώς αποδυναμωμένη με τα αποτελέσματα να είναι ισοδύναμα με την ψυχική επίδραση που έχει επάνω μας, μία εβδομάδα ακανόνιστου ύπνου.

Επίσης, η αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων έπεσε κατακόρυφα κατά 20% μαζί με τα επίπεδα ενέργειας και θετικής ψυχολογίας ενώ παρατηρήθηκε παράλληλα ότι άρχισαν να εμφανίζουν περισσότερο άγχος.

Το σημαντικό ωστόσο, είναι πως όταν άρχισαν να γυμνάζονται ξανά κατά την τρίτη εβδομάδα, άρχισαν και πάλι να ανακτούν τα επίπεδα της χαμένης τους ενέργειας όπως και την καλή τους ψυχολογία πολύ γρήγορα .

«Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα ανεξαρτήτως της ηλικίας τους ή του background τους», εξηγεί ο Dr Stubbs οπότε είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσεις τη γυμναστική για κάποιο διάστημα, προλαβαίνεις να σώσεις την ψυχική σου υγεία, επιστρέφοντας δυναμικά στην επανάληψη κάποιων ασκήσεων.