UPDATE #NOW

Η Chanel κόβει τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου και οι Ρωσίδες influencers καίνε τις τσάντες τους. Ώριμο


JTeam

7 Απριλίου 2022

Η Chanel κόβει τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου και οι Ρωσίδες influencers καίνε τις τσάντες τους. Ώριμο
Instagram/ telegraph
Σε video γεμάτα ύφος, εκδίκηση και απειλές, μοντέλα και influencers από τη Ρωσία καταστρέφουν items που έχουν ήδη αγοράσει από τον διάσημο οίκο, μιλώντας για «Ρωσοφοβία»

Κορυφαία brands αλλά και διεθνή e-shops ένδυσης και υπόδησης αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους στη ρωσική αγορά και να σταματήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ως ένδειξη συμπαράστασης σε αυτό που περνάει η Ουκρανία όλο αυτό το διάστημα.

Ανάμεσα στους παγκόσμιους retailers που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά, βρίσκεται και ο οίκος Chanel, ο οποίος λίγο αφότου έκλεισε τα καταστήματά του στη Ρωσία, αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Σταμάτησε να πουλά τα προϊόντα του σε άτομα που σκοπεύουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, προκαλώντας έναν μικρό χαμό στα social από «αγανακτισμένες» Ρωσίδες influencers και μοντέλα που εμφανίζονται σε πλάνα να σκίζουν και να καίνε items του οίκου.

Τι μας θυμίζει αυτό; Φυσικά, την εποχή, στο όχι και τόσο μακρινό 2018, που η Nike επέλεξε τον Colin Kaepernick και οι υποστηρικτές του Trump έβαλαν φωτιές στα παπούτσια και τις κάλτσες που είχαν αγοράσει από το brand, ως ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας. Να συνεχίσουμε όμως με τα όσα διαδραματίζονται τώρα και «απειλούν» τον οίκο.

Η Chanel λοιπόν αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία ταυτοποίησης της κατοικίας των πελατών της ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα αντικείμενα που θα αγοράζουν, δεν θα χρησιμοποιούνται στη Ρωσία. Ο οίκος μόδας από την πλευρά του λέει ότι απλώς συμμορφώνεται με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαγορεύουν την πώληση στη Ρωσία ειδών πολυτελείας με τιμή άνω των 300 ευρώ, σύμφωνα με τον The Independent.

Σε ένα video γεμάτο εκδίκηση στο Instagram, το μοντέλο από τη Ρωσία, Victoria Bonya, φαίνεται να κόβει μία μαύρη τσάντα Chanel. Από δίπλα γράφει «Αντίο», πετά τα σκισμένα στην άκρη και πιστεύει ότι πραγματικά κάτι κάνει με αυτή της την κίνηση. «Αν ο οίκος Chanel δε σέβεται τους πελάτες του, γιατί πρέπει να σεβαστούμε τον οίκο Chanel;», προσθέτει η ίδια και δίνει έμπνευση και σε άλλα μοντέλα να κάψουν και να σκίσουν τα προϊόντα που έχουν ήδη αγοράσει με ύφος, στόμφο και αρκετή πόζα.

Η Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός, Marina Ermoshkina, έκανε ακριβώς το ίδιο, λέγοντας στους άπειρους followers της ότι είναι κατά των «ρωσοφοβικών brands» ενώ ακούγεται να λέει λίγο πριν κόψει την τσάντα της: «Κανένα item ή brand δεν αξίζει περισσότερο την αγάπη μου από την πατρίδα μου και τον αυτοσεβασμό μου».

Και συνεχίζει. «Αν είναι να πουλήσω τη χώρα μου για τη Chanel, τότε δεν την έχω ανάγκη». Η 39χρονη DJ Katya Guseva δημοσίευσε επίσης ένα video, στο οποίο λέει "όχι" στον οίκο. «Για να σας δείξω ότι σοβαρολογώ, απλά θα κόψω αυτή την τσάντα. Δεν τη χρειάζομαι πια. Bye- bye, Chanel», λέει, παροτρύνοντας τις followers της να κάνουν το ίδιο στον βωμό της λεγόμενης «ρωσοφοβίας». Ακριβώς όπως και με την περίπτωση της Nike, καμία από αυτές τις αγανακτισμένες πελάτισσες δεν φαίνεται να σκέφτεται το πιο απλό πράγμα: δεν καταστρέφουν κάποια περιουσία της Chanel, αλλά δικιά τους, που αγόρασαν με δικά τους χρήματα, τα οποία δεν πρόκειται να πάρουν πίσω.

Ταυτόχρονα, καμία από αυτές τις celebrities δεν φάνηκε να δείχνουν έστω και λίγη ενσυναίσθηση για εκατομμύρια ανθρώπους που έμειναν άστεγοι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής ή για τα χιλιάδες άτομα που έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στα σχόλια που ο κόσμος αφήνει κάτω από τα posts του, και το παρακάτω: «Γιατί να σε σεβαστώ; Ίσως θα έπρεπε να κάνεις καλύτερα ένα σχόλιο για όλη αυτή την κτηνωδία και τα εγκλήματα πολέμου αντί να παριστάνεις το θύμα». Και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.