UPDATE #NOW

Αρχαίοι θησαυροί βρέθηκαν κάτω από την Παναγία των Παρισίων: Τάφοι, αγάλματα και μια μορφή (ίσως) του Χριστού


JTeam

19 Απριλίου 2022

Αρχαίοι θησαυροί βρέθηκαν κάτω από την Παναγία των Παρισίων: Τάφοι, αγάλματα και μια μορφή (ίσως) του Χριστού
Photograph: Denis Gliksman/Inrap
Η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, «εξαιρετική και βαθιά συναισθηματική»

Γλυπτά, αγάλματα, τάφοι, μέρη ενός γνήσιου τέμπλου. H αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων έφερε στο φως έναν θαυμαστό θησαυρό που μας ταξιδεύει πίσω, στον 13ο αιώνα.

H ανακάλυψη χαρακτηρίζεται από ειδικούς στη Γαλλία ως «εξαιρετική και βαθιά συναισθηματική» ενώ ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής, Christophe Besnier δηλώνει: «Αποκαλύψαμε όλα αυτά τα πλούτη μόλις 10-15 εκατ. κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Ήταν κάτι το απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου».

Jenny.Gr
Photograph: Denis Gliksman/Inrap

Τα πλούτη, στα οποία αναφέρεται ο Besnier, αφορούν ευρήματα από αρχαίους τάφους του Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο σε σχήμα ανθρώπινου σώματος που ήταν θαμμένη μέσα στο ερειπωμένο από τη φωτιά μνημείο. Η σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε, θεωρείται από τους ειδικούς ότι μπορεί να περιέχει τη σορό ενός ανώτατου εκκλησιαστικού στελέχους από τον 14ο αιώνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να περάσουν μία κάμερα στο φέρετρο κι έτσι βρήκαν υπολείμματα φυτών κάτω από το κεφάλι του νεκρού μαζί με τρίχες και κομμάτια από ύφασμα. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποιο σημάδι που να ταυτοποιεί τη σορό. Ο πρόεδρος της Inrap, Dominique Garcia, είπε ότι θα γίνουν περισσότερες εξετάσεις, καθώς και τεστ DNA.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως: «Μια σαρκοφάγος που περιέχει ανθρώπινο σώμα, δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο. Αυτά είναι ανθρώπινα υπολείμματα, κι ενώ εξετάζουμε τη σαρκοφάγο και αναλύουμε τη σορό και άλλα αντικείμενα μέσα, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό». Μάλιστα, δεν έχει αποφασιστεί το σημείο που θα ταφεί η σορός μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Είναι πιθανό να ταφεί εκ νέου κάπου στον καθεδρικό ναό».

Σχετικά με το σύνολο των ευρημάτων της ανασκαφής, ο επικεφαλής της ομάδας της αναφέρει:

«Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα τμήματα, όπως γλυπτά από χέρια, πόδια, πρόσωπα, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και φυτά. Μερικά από τα ευρήματα είχαν ακόμα τα χρώματά τους».

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε από το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας, Inrap την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Guardian, μια ομάδα από το ινστιτούτο κλήθηκε να πραγματοποιήσει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, πριν δηλαδή κατασκευαστεί ένα ικρίωμα βάρους 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου, μία «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα μέρος του δαπέδου του καθεδρικού ναού.

Jenny.Gr
Photograph: Denis Gliksman/Inrap

Μέχρι τώρα, έχουν διασωθεί μόνο μερικά τμήματα ενός τέμπλου, ένα ιδιαίτερο χώρισμα μεταξύ του ιερού και του ναού, που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από την εκκλησία στην Παναγία των Παρισίων. Μερικά από αυτά βρίσκονται στις αποθήκες του καθεδρικού ναού, ενώ άλλα εκτίθενται στο Λούβρο.

Ένα από τα πιο μοναδικά κομμάτια είναι ένα γλυπτό με ένα ανδρικό κεφάλι, που θεωρείται ότι είναι αναπαράσταση του Ιησού και είναι σκαλισμένο με πέτρα. Το υπόλοιπο τέμπλο φαίνεται να έχει ενταφιαστεί κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού κατά την αποκατάσταση του κτιρίου από τον Eugène Viollet-le-Duc, ο οποίος πρόσθεσε το κωδωνοστάσιο, στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ ένα άλλο τμήμα από το τέμπλο δείχνει ένα μνημείο γοτθικού στιλ.

Jenny.Gr
Photograph: Denis Gliksman/Inrap

H ομάδα του Inrap είχε μπροστά της ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος για να κάνει την ανασκαφή. Μετά την πυρκαγιά που έπληξε τον καθεδρικό ναό ζωής 850 ετών τον Απρίλιο του 2019, ο πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε την υπόσχεση ότι θα τον ξαναχτίσει ώστε να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει μέσα σε μια πενταετία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin, που διορίστηκε για να επιβλέπει την αποκατάσταση, δήλωσε ότι η ασφάλεια της δομής του καθεδρικού ναού έχει τεθεί ως προτεραιότητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση των τμημάτων που χάθηκαν από την πυρκαγιά. Ο καθεδρικός ναός όπως πρόσθεσε, θα είναι ανοιχτός για δημόσιες επισκέψεις και λειτουργίες το 2024, όπως είχε πει ο Macron.

Ο Besnier είπε ότι είχαν εντοπίσει αρκετές άλλες πλάκες κάτω από το δάπεδο, αλλά αυτές ήταν εκτός του καθορισμένου ορίου της ανασκαφής. «Ξέρουμε ότι είναι εκεί και δεν θα καταστραφούν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τα αποκαλύψουμε αργότερα». Μεταξύ των όσων αποκάλυψε η ανασκαφή, ήταν κι ένα σύνολο από σωλήνες θέρμανσης που βρίσκονταν τοποθετημένες κάτω από το δάπεδο κατά τον 19ο αιώνα.

Η «εξαιρετική» και «βαθιά συναισθηματική» ανακάλυψη έφερε στο φως, όχι μόνο σπουδαία γλυπτά, αγάλματα και αρχαίους τάφους, αλλά και μια ιδιαίτερη προσέγγιση ενός από τα πιο συμβολικά μνημεία του Παρισιού αλλά και ολόκληρου του κόσμου.