UPDATE #NOW

Το νέο podcast της Cate Blanchett μας δίνει ελπίδα για την κλιματική αλλαγή


JTeam

19 Απριλίου 2022

Η Cate Blanchett και ο Ben Kennedy
Η ηθοποιός Cate Blanchett ξεκίνησε ένα podcast για να λύσει τις απορίες της (και μαζί και τις δικές μας) για την κλιματική αλλαγή

Η Cate Blanchett είχε πολλές απορίες για την κλιματική αλλαγή και πάντα απευθυνόταν στον Danny Kennedy, CEO της περιβαλλοντικής ΜΚΟ New Energy Nexus και διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Καθαρής Ενέργειας της Καλιφόρνια, για να τις λύσει. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι κι άλλοι μάλλον έχουν τις ίδιες απορίες. «Είναι ειλικρινά τόσες πολλές ερωτήσεις, τόσες βασικές και αδαείς ερωτήσεις που έχω κάνει στον Danny τις τελευταίες δεκαετίες. Και σκέφτηκα “Μα δεν μπορεί να είμαι μόνο εγώ”. Όποτε κάνεις μια ερώτηση, άσχετα με το πόσο αδαής ή αβάσιμη είναι, ζητάς να κατανοήσεις κάτι καλύτερα» είπε η ηθοποιός στο Guardian. Έτσι οι δύο τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα podcast.

Το Climate of Change, ή Κλίμα Αλλαγής στα ελληνικά, είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Audible και στα τρία πρώτα επεισόδια έχει φιλοξενήσει από τον Πρίγκιπα William, ιδρυτή του βραβείου Earthshot, μέχρι grassroots ακτιβιστές και εφευρέτες που βοηθούν τις κοινότητές τους να κάνουν τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο. «Μπορεί να ανακυκλώνεις σε βαθμό αηδίας και αυτό να σε κάνει να νιώθεις περισσότερο θυμωμένο και απομονωμένο και πανικόβλητο. Το καταλαβαίνω», λέει η ηθοποιός εκφράζοντας τα συναισθήματα μεγάλου μέρους του κοινού. Στόχος τους δεν είναι λοιπόν να πανικοβάλουν ούτε και να απαριθμήσουν μια σειρά υποδείξεων για το πώς θα περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά να προβάλλουν ένα ρεαλιστικό αλλά πιο αισιόδοξο αφήγημα, δείχνοντας ότι υπάρχουν ήδη λύσεις και κοινότητες που τις εφαρμόζουν. Όπως λέει και ο Kennedy απαντώντας στα σενάρια καταστροφολογίας, «Κι αν αδράξουμε την ευκαιρία και κλείσουμε αυτή την ασταθή δεκαετία σε καλύτερη κατάσταση απ’ότι ξεκινήσαμε; Με φτηνή, καθαρή ενέργεια στα χέρια του λαού, όχι στα χέρια τρελών δικτατόρων που τη χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν πολέμους; Θα ήταν ωραίο, δεν θα ήταν;».