UPDATE #NOW

Ακόμη και η πιο ήπια νόσηση από Covid μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση εγκεφάλου


JTeam

20 Απριλίου 2022

Ακόμη και η πιο ήπια νόσηση από Covid μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση εγκεφάλου
Pexels
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature, έδειξαν ότι 4,5 μήνες μετά την ήπια νόσηση, οι ασθενείς είχαν χάσει κατά μέσο όρο μέχρι και το 2% του εγκεφάλου τους.

Όσο απίθανο κι αν σας φαίνεται, ακόμη κι αν νοσήσατε ήπια με Covid, κινδυνεύετε από συρρίκνωση του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με έρευνα. Πρόσφατες απεικονίσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου δείχνουν ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλοιώσεις που θα παρουσιάζαμε κανονικά μετά από μια δεκαετία ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα μνήμης και προσοχής.

Για την ακρίβεια, οι ασθενείς με Covid που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μείωση στην απόδοση των γνωστικών τους λειτουργιών. Ωστόσο, νέα σκαναρίσματα του εγκεφάλου δείχνουν ότι ακόμη και στις πιο ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, προκαλώντας διάφορες αλλοιώσεις.

Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία πάνω σε αυτήν τη διαπίστωση προέρχονται από ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου που μελέτησαν ασθενείς πριν και μετά τη νόσησή τους. Οι 785 συμμετέχοντες ηλικίας 51- 81 ετών, που εξετάστηκαν πριν την αρχή της πανδημίας, φαίνεται πως ήταν ένα καλό δείγμα για να έρθουν διάφορα δεδομένα στην επιφάνεια. Τα τεστ έδειξαν ότι οι 410 από αυτούς είχαν μολυνθεί με τον ιό ενώ οι περισσότεροι νοσούσαν ήπια. Μόνο οι 15 από τους 401 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature, έδειξαν ότι 4,5 μήνες μετά την ήπια νόσηση, οι ασθενείς είχαν χάσει κατά μέσο όρο μέχρι και το 2% του εγκεφάλου τους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε μείωση στη φαιά ουσία που σχετίζεται με την όσφρηση και τη μνήμη, ενώ όσοι ανάρρωσαν πρόσφατα από τον κορωνοϊό, δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν πολύπλοκες πνευματικές εργασίες. Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται και στο σύνδρομο του Long Covid.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ εύπλαστος - δηλαδή ότι μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του - οπότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι βλαβερές συνέπειες της νόσησης θα μειώνονται», δήλωσε η καθηγήτρια Gwenaëlle Douaud.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν όλες οι παραλλαγές της Covid προκαλούν αυτές τις επιπτώσεις, ούτε αν ο ιός προσβάλλει κατευθείαν αυτές τις περιοχές. Νέα δεδομένα ίσως ρίξουν περισσότερο φως στα υπάρχοντα τρομακτικά ευρήματα των επιστημόνων.