UPDATE #NOW

Ένα TikTok trend χλευάζει την Amber Heard - Tι σημαίνει αυτό για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;


JTeam

10 Μαΐου 2022

Ένα TikTok trend χλευάζει την Amber Heard - Tι σημαίνει αυτό για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;
Την ώρα που μία διάσημη γυναίκα γίνεται περίγελος στα social media, τα άγνωστα στο ευρύ κοινό θύματα βίας, προτιμούν να μείνουν στη σιωπή

«Έβγαινα από το δωμάτιο, με χαστούκισε στο πρόσωπο και γύρισα να τον κοιτάξω. Και του είπα “Johnny, με χτύπησες. Μόλις με χτύπησες”», ακούμε σε ένα TikTok sound που έχει χρησιμοποιηθεί σε 17,9 χιλιάδες βίντεο. Ήταν περισσότερα, αλλά η πλατφόρμα τα διαγράφει.

Πρόκειται για απόσπασμα της κατάθεσης της Amber Heard στο δικαστήριο. Η ηθοποιός κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση από τον πρώην σύζυγό της, Johnny Depp, εξαιτίας ενός άρθρου που έγραψε το 2018 ως survivor ενδοοικογενειακής βίας – δεν τον κατονόμασε στο κείμενο, κι ο ίδιος επιμένει πως δεν τη χτύπησε ποτέ, ενώ υποστηρίζει ότι εκείνος ήταν το θύμα κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.

Το ίντερνετ έχει διαλέξει πλευρά και στηρίζει τον Johnny. Ίσως φταίνε οι δικηγόροι της Heard, οι οποίοι φώναζαν διαρκώς «ένσταση» κατά τη διάρκεια της δικής του κατάθεσης. Ίσως φταίει εκείνη, που μοιάζει λες και σκαρφίζεται τις ιστορίες την ώρα που της γίνονται οι ερωτήσεις. Ίσως, πάλι, ήταν ευθύνη του crisis PR agency της, το οποίο απολύθηκε λίγο πριν έρθει η σειρά της να μιλήσει για όσα ισχυρίζεται ότι βίωσε. Όπως και να ‘χει, η θέση της επιβαρύνεται όλο και περισσότερο.

Οι χρήστες του TikTok φαίνεται να ξεχνούν ότι ενδέχεται να υπάρχει μια δόση αλήθειας στη μαρτυρία της. Τη γελοιοποιούν, λοιπόν, παίρνουν το απόσπασμα που αναφέραμε παραπάνω και γυρίζουν βίντεο με τη δική τους πλευρά της ιστορίας.

Ο @heyitsgingerandpepper, για παράδειγμα, με 900 χιλιάδες άτομα να τον ακολουθούν, αναπαριστά τη σκηνή με δύο γάτες – η μία ντυμένη σαν την Amber κι η άλλη σαν τον Johnny.

@heyitsgingerandpepper Johnny looks so innocent! #johnnydepp #amberheard ♬ original sound - Johnny Depp

Άλλοι, αναλαμβάνουν τον ρόλο και βλέπουμε άνδρες να προσποιούνται ότι χτυπούν γυναίκες.

@martynamauricio Kto ogląda?🙋🏼‍♀️ @reneeyaaaa #dc #amberheard #johnnydepp #johnnydepptrial #johnnydeppisinnocent #dlaciebie #fyp #komedia #comedy ♬ original sound - Johnny Depp

Κι άλλοι τονίζουν τις ασάφειες στην κατάθεση της Heard, δίνοντας έμφαση κυρίως στο κομμάτι που «γύρισε να τον κοιτάξει» όταν τη χτύπησε – «Δεν πρέπει να κοιτάς έναν άνθρωπο, για να μπορεί να σε χαστουκίσει», αναφέρει το πρώτο TikTok που δημοσιεύθηκε, απευθείας από τη δίκη.

@busteddddd__ Don’t you have to be looking at someone in the face to be able to slap them across it, or? #DeppVsHeard #DeppvHeard #johnnydepp #amberheard ♬ original sound - Johnny Depp

Η πλατφόρμα διαγράφει τις αναρτήσεις που παραβιάζουν τους όρους χρήσης της, δηλαδή το περιεχόμενου που «προωθεί, κανονικοποιεί ή εξυμνεί την ακραία βία». Μιλώντας στο Rolling Stone, εκπρόσωπος του app εξήγησε ότι τα βίντεο που προωθούν το bullying έχουν κατέβει.

Αν και προκλητικό, το συγκεκριμένο trend είναι αποτέλεσμα της ιντερνετικής στήριξης στον ηθοποιό. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που κινείται νομικά εξαιτίας δημόσιων κατηγοριών για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση – το 2020, έκανε μήνυση στη The Sun, η οποία τον αποκάλεσε «wifebeater» (που ξυλοκοπεί τη σύζυγό του, σε ελεύθερη μετάφραση), όμως έχασε.

Το #justiceforjohnnydepp είναι viral, με τις συνολικές προβολές των σχετικών βίντεο να αγγίζουν τα 9,7 δισεκατομμύρια. Στο Etsy και το Instagram, πωλούνται προϊόντα στήριξής του, ενώ καθημερινά, έξω από το δικαστήριο συγκεντρώνεται πλήθος θαυμαστών του.

Όπως δήλωσε η Maureen Curtis, Αντιπρόεδρος του προγράμματος στήριξης των θυμάτων βίας, Safe Horizon, στο Rolling Stone, αυτή η στάση υπέρ του Depp δεν είναι τυχαία. «Όταν έχεις έναν celebrity, κι ιδιαίτερα έναν αγαπητό σαν εκείνον, να κατηγορείται για βία, είναι δυσκολότερο να βγει μπροστά ένας survivor, να μιλήσει και να τον πιστέψουν. Ο κόσμος δε θέλει να πιστέψει ότι ένας αγαπητός άνδρας θα μπορούσε να κάνει τέτοιες πράξεις», εξήγησε. Και πολλά θύματα θα μείνουν στη σιωπή, από φόβο. Όταν μία διάσημη γυναίκα, όπως η Amber Heard, διασύρεται με αυτόν τον τρόπο στα social media, μία άγνωστη στο ευρύ κοινό, τι θα μπορούσε να πάθει;

«Το μόνο που βλέπω στο ίντερνετ, είναι στοιχεία ότι ο Johnny Depp είναι αυτός που κακοποιήθηκε. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Δεν είμαι 100% σίγουρη», είπε στο Rolling Stone μία από τις διασημότερες TikTokers που ανεβάζουν memes από την υπόθεση και προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Δε μου αρέσει η ενδοοικογενειακή βία. Είμαι creator και αυτό είναι για λόγους ψυχαγωγίας. Δεν εννοώ τίποτα. Δημιουργώ περιεχόμενο και ακολουθώ τις τάσεις».

Έχει πάρει θετικό feedback και, όπως υποστηρίζει, κανείς δεν προωθεί τη βία στα σχόλια. «Δεν πιστεύω πως πλήγωσα κάποιον, όταν έκανα το εν λόγω βίντεο. Απλώς ακολούθησα το trend και παραμένω ψηλά».