UPDATE #NOW

Πρωτοφανή έλλειψη γάλακτος σε σκόνη αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ


Ελένη Τζάντασεκ

16 Μαΐου 2022

Γάλα για μωρά δίπλα στο κουτί με τη φόρμουλα
Associated Press
Η έλλειψη γάλακτος σε σκόνη έχει φτάσει σε σημείο να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή βρεφών και ατόμων με σπάνιες μεταβολικές ασθένειες

Τι οδήγησε στην έλλειψη

Το Φεβρουάριο το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βρεφικής φόρμουλας, αλλά και εξειδικευμένων τροφών για άτομα με μεταβολικές ασθένειες και σοβαρές αλλεργίες, έκλεισε όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εντόπισε μολυσμένη φόρμουλα που συνδέθηκε με τους θανάτους δύο βρεφών. Το εργοστάσιο της Abbott παραμένει κλειστό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί η Abbott και το FDA δεν έχουν βρει ακόμα λύση. Η διακοπή της παραγωγής, σε συνδυασμό με προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή έλλειψη γάλακτος σε σκόνη. Στα τέλη Απριλίου, είχε απομείνει μόλις 60% της συνήθους προμήθειας. Σε κάποιες περιοχές, πάνω από το 50% είναι εκτός αποθέματος.

Ως συνήθως, αυτοί που θα χτυπηθούν πρώτοι από την κρίση είναι όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όσοι δεν είναι λευκοί και όσοι είναι ήδη ιατρικά ευάλωτοι. Με το κόστος της υγείας -ειδικά χωρίς ασφάλεια- στα ύψη, αυτοί που χρειάζονται περισσότερο το γάλα σε σκόνη -για τους ίδιους ή για τα παιδιά του- είναι οι ίδιοι που θα έχουν και την πιο περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό. Για παράδειγμα, κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να ζητήσουν δείγματα από τον παιδίατρό τους, αλλά οι ίδιοι πληθυσμοί είναι και το λιγότερο πιθανό να έχουν σταθερή υγειονομική περίθαλψη.

Γιατί η έλλειψη γάλακτος είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα

Περίπου 1 στα 5 βρέφη πίνουν γάλα σε σκόνη τις πρώτες δύο μέρες της ζωής τους. Μέχρι τους 3 μήνες, λιγότερα από τα μισά μωρά θηλάζουν αποκλειστικά. Για τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, καθώς δεν υπάρχει νομικά κατοχυρωμένη άδεια μητρότητας και οι μητέρες αναγκάζονται να επιστρέψουν σχεδόν αμέσως στη δουλειά. Ακόμα και αν αγνοήσουμε τους κοινωνικούς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι δεν δίνουν όλοι οι εργοδότες χρόνο και χώρο στις τις νέες μητέρες για να αντλήσουν μητρικό γάλα, ο θηλασμός δεν είναι η εύκολη ή η σωστή λύση για όλες τις οικογένειες. Εκτός από τα βρέφη, περίπου 2.000 Αμερικάνοι πάσχουν από σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, ο χειρισμός των οποίων απαιτεί εξειδικευμένες φόρμουλες.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη συνταγές για το πώς να φτιάξεις φόρμουλα στο σπίτι, οι οποίες μπορεί όμως να οδηγήσουν τα βρέφη ακόμα και σε δηλητηρίαση και υποσιτισμό. Άλλες οικογένειες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν λιγότερη σκόνη και περισσότερο νερό, αλλά ούτε κι έτσι μπορούν τα παιδιά να πάρουν αρκετά από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Θέμα πολιτικό ή θέμα πολιτικής;

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ρίχνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση Biden. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι ΗΠΑ έχουν πρώτα απ’όλα πρόβλημα κοινωνικής πολιτικής. Όταν οι άδειες μετ’αποδοχών είναι τόσο περιορισμένες, οι νέοι γονείς μπαίνουν στην δύσκολη θέση να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και την οικονομική ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους- χωρίς προσβάσιμη δημόσια υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στην υγεία εξαρτάται μάλιστα άμεσα από τη δυνατότητα κάποιου να δουλεύει.

Κανένας δεν ξέρει πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή η κρίση, αλλά το FDA έχει προτείνει τρόπους να αποφευχθεί στο μέλλον, όπως η θέσπιση νομοθεσίας που θα αναγκάζει τους παραγωγούς να ενημερώνουν την κυβέρνηση πριν οι ελλείψεις γίνουν προφανείς στην αγορά. Από την άλλη όμως, όσοι βασίζονται στη φόρμουλα για την υγεία των ίδιων ή των παιδιών τους γνώριζαν για την έλλειψη από το Φεβρουάριο, αλλά κανένας τους δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Οι ελλείψεις στο γάλα σκόνης δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίση - πολιτική, κοινωνική, ίσως ακόμα και κρίση ταυτότητας. Πολλοί έχουν επίσης σχολιάσει πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός ότι η έλλειψη σε γάλα σκόνης εντείνεται την ίδια περίοδο που το Ανώτατο ΔΙκαστήριο μπορεί να αναστρέψει το Roe v. Wade, μια κομβική απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση.