WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 πράγματα που είναι καλό να προσέχετε για να μένετε υγιείς όσο μεγαλώνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2022

Τα 4 πράγματα που είναι καλό να προσέχετε για να μένετε υγιείς όσο μεγαλώνετε
unsplash azgan-mjeshtri
Από τον προγραμματισμό προληπτικών εξετάσεων έως την κατανόηση των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε για να έχετε την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε.

Όπως λέει και το ρητό, «Είμαστε όσο μεγάλοι νιώθουμε». Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να προσέχετε μερικά επιπλέον πράγματα καθώς μεγαλώνετε, έτσι ώστε να έχετε υγεία και ευεξία. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Τυχόν καθυστερημένοι προληπτικοί έλεγχοι υγείας

Οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας είναι ένας από τους ευκολότερους και καλύτερους τρόπους για να εντοπίσετε εγκαίρως πιθανά προβλήματα υγείας.

Οι προληπτικοί έλεγχοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οδοντιατρική εξέταση

  • Ετήσια οφθαλμολογική εξέταση

  • Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή τεστ PAP

  • Τεστ χοληστερόλης

  • Κολονοσκόπηση

  • Μαστογραφία

Διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης

Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή σας πίεση να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Ωστόσο, εάν αναπτύξετε υπέρταση και δεν τη θεραπεύσετε, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου μπορεί να αυξηθεί – κάτι που μπορεί επίσης να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Οποιεσδήποτε νέες παρενέργειες φαρμάκων

Εάν παίρνετε φάρμακα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τυχόν πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Εάν ο γιατρός σας, σας συνταγογραφήσει ένα νέο φάρμακο, ρωτήστε για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει.

Συχνά, αυτές οι παρενέργειες μπορεί να είναι προσωρινές καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται και θα εξαφανιστούν ή θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε και να σας δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Αλλαγές στη διάθεση

Η προσαρμογή σε μια νέα ρουτίνα (όπως εάν συνταξιοδοτηθήκατε πρόσφατα ή είχατε κάποιες ανησυχίες για την υγεία σας) μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα στρες ή άγχους. Αυτά τα συναισθήματα και οι αλλαγές διάθεσης είναι φυσιολογικό να βιώνονται καθώς μεγαλώνετε και μπορεί να είναι βραχύβιες καθώς προσαρμόζεστε. Ωστόσο, σκεφτείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια σε τακτική βάση:

  • Είστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου (υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος)

  • Νιώθετε συχνά ανησυχία ή άγχος

  • Αποχώρηση από δραστηριότητες που απολαμβάνετε

Ο γιατρός σας θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε και θα καταρτίσει ένα σχέδιο για να σας βοηθήσει να ξανανιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.