UPDATE #NOW

Δωρεάν μαστογραφίες από αρχές Ιουνίου: Ποια θα είναι η διαδικασία


JTeam

25 Μαΐου 2022

Δωρεάν μαστογραφίες από αρχές Ιουνίου: Ποια θα είναι η διαδικασία
Pexels/Klaus Nielsen
Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για δωρεάν εξετάσεις ξεκινά τη λειτουργία του

Μετά από λίγους μήνες καθυστέρηση, το πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, και για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις για το θέμα αύριο, 26 Μαίου.

Το πρόγραμμα θα αφορά όλους τους πολίτες που θέλουν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και σταδιακά θα αυξάνεται η γκάμα. Η αρχή θα γίνει για τις γυναίκες, αν και ακόμα δεν ξέρουμε για ποιες ηλικιακές ομάδες. Οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις, ωστόσο, θα είναι μαστογραφίες σε ιδιωτικές δομές.

Αν βρεθεί κάτι ύποπτο στην πρώτη εξέταση, θα υπάρχει η δυνατότητα υπέρηχου και ειδικής εξέτασης από γιατρό, χωρίς καμία χρέωση για τις συμμετέχουσες. Σε αυτή την περίπτωση, έχει προβλεφθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα εξετάσουν τις ασφαλισμένες.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Από το τέλος Μαίου έως αρχές Ιουνίου, οι ασφαλισμένες που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, θα δέχονται sms. Στη συνέχεια θα κλείνεται ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία, είτε ψηφιακά είτε τηλεφωνικά. Η διαθεσιμότητα θα χωρίζεται σε «πράσινη», ενώ τα περιορισμένα θα είναι «πορτοκαλί» ή «κίτρινα». Σταδιακά, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου αλλά και για τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες.

Για το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων στον πληθυσμό υπάρχουν 270 εκατ. διαθέσιμα.