UPDATE #NOW

Sandra Oh, Christina Ricci, Lily James, Emmy Rossum, Rosario Dawson και Jung Ho-Yeon κάνουν group therapy στο roundtable


Κλέλια Φατούρου

26 Μαΐου 2022

Sandra Oh, Christina Ricci, Lily James, Emmy Rossum, Rosario Dawson και Jung Ho-Yeon κάνουν group therapy στο roundtable
6 γυναίκες συναντιούνται και μιλούν για την υποκριτική, ενώ στηρίζει η μία την άλλη

Μία συζήτηση με 6 γυναίκες ηθοποιούς που έκαναν ή κάνουν buzz εξαιτίας των ρόλων τους και που κατέληξε σε ένα group therapy στήριξης και ενσυναίσθησης.

Οι κυρίες Sandra Oh, Christina Ricci, Lily James, Emmy Rossum, Rosario Dawson και Jung Ho-Jeon βρέθηκαν στο roundtable του Hollywood Reporter για τις γυναίκες σε δραματικούς ρόλους και μίλησαν για τις πρόσφατες δουλειές τους, πώς είναι να είσαι γυναίκα στην υποκριτική, τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αν αντέχουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην οθόνη.

Αν και έχουν βρει όλες τη θέση τους στον χώρο, εκτός από τη newbie Jung Ho-Yeon του Squid Game, υπάρχουν ακόμα οι φορές που πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν, να βάλουν τα όριά τους σε μία χαοτική ομάδα ή και να αποχωρήσουν αν δεν τηρείται η συμφωνία. Αναγνωρίζουν όμως ότι έχει φτάσει η εποχή όπου και εκείνες τολμούν, αλλά το δέχεται πιο εύκολα και η βιομηχανία.

Η δύναμη της μεταμόρφωσης

Οι Cristina Ricci και Emmy Rossum υπέστησαν σημαντικές αλλαγές για τα projects Yellowjackets και Angelyne, όπου συμμετέχουν αντίστοιχα. Παρατήρησαν ότι υπήρχε διαφορετική μεταχείριση μετά την αλλαγή, που βασιζόταν εξ ολοκλήρου στην εμφάνιση. Η Rossum απέκτησε καμπύλες και ξανθιά μαλλιά (μία μεταμόρφωση που χρειαζόταν 8 ώρες μακιγιάζ και προσθετικά) και η Ricci δεν ήταν αρκετά σέξι, φορούσε τεράστια γυαλιά και περίεργη περούκα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Lily James, που υποδύθηκε το sex symbol Pamela Anderson στη σειρά του Hulu, Pam&Tommy.

Η προσέγγιση των ρόλων

Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης των ηθοποιών. Οι περισσότερες παραδέχονται ότι θέλουν να έχουν από την αρχή ένα ολοκληρωμένο σενάριο (πράγμα που δεν συμβαίνει συνήθως στις σειρές) ώστε να μπορούν να δημιουργούν το δικό τους backstory. Μικρά μυστικά και λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα, που δεν χρειάζεται να μοιραστούν με τον σκηνοθέτη, όπως αναφέρει η Emmy Rossum.

Όταν προκύπτουν στοιχεία για τον ρόλο με τα οποία διαφωνούν, μιλούν ανοιχτά με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη και προτείνουν τη δική τους προσέγγιση, ακόμα και αν δεν ακούγεται πάντα. Η Rosario Dawson, για παράδειγμα, υπέγραψε συμβόλαιο και όταν βρέθηκαν για την πρώτη ανάγνωση, ο ρόλος είχε αλλάξει και η ηθοποιός αποχώρησε.

Τι έχει αλλάξει για τις γυναίκες

Η Christina Ricci αναφέρεται στον θαυμασμό που νιώθει για τις νεότερες ηθοποιούς που βάζουν τα όριά τους. «Εγώ πάντα φοβόμουν ότι θα απολυθώ. Ακόμα και τώρα, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είναι οκ να λέω τη γνώμη μου. Και στα γυρίσματα του Yellowjackets, βλέπαμε τις νέες γυναίκες που έλεγαν ότι δεν θέλουν να κάνουν μία τόσο ερωτική σκηνή ή ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να δουλέψουν. Αλλά τώρα ήταν έτοιμη και η βιομηχανία για κάτι τέτοιο».

Δεν είναι όμως ότι έχουν αλλάξει και τα πάντα. Η Ricci έχει ακούσει σχόλια για τα μάτια της που την κάνουν «να μοιάζει με τρελή» εν ώρα γυρισμάτων και η Rosario Dawson έχει δεχτεί σκηνοθετική οδηγία «μπορείς να κάνει αυτή την κίνηση που μόνο οι μαύροι κάνουν»; Μεγαλώνοντας όμως, έχουν βρει τον τρόπο να επικοινωνούν τις ανάγκες τους χωρίς να δημιουργείται ένα εχθρικό κλίμα και φυσικά να μην σιωπούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η Sandra Oh αναφέρεται σε μία λεπτομέρεια της σειράς The Chair, που ήταν όμως πολύ μεγάλη για την ίδια. «Το όνομα της ηρωίδας μου είναι κορεάτικο και μου συμβαίνει πρώτη φορά. Φτάσαμε επιτέλους στο σημείο του να κανονικοποιούμε ένα όνομα, όπως το Ji-Yoon Kim κι ας χρειάστηκαν 25 χρόνια δουλειάς. Σημαίνει πολλά για εμένα, ακόμα και αν δεν επηρεάζει τόσο τις νεότερες γενιές».

Η newcomer Jung Ho-Yeon

Μπορεί να είναι η πρώτη της δουλειά στην υποκριτική, αλλά η Jung είναι από τα πρόσωπα που δεν χρειάζονται συστάσεις. Η σειρά του Netflix, Squid Game, έσπασε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, ανέδειξε αρκετούς Κορεάτες ηθοποιούς, μεταξύ αυτών και το μοντέλο που αποφάσισε ότι η καρδιά της ανήκει στην υποκριτική. Συνεχίζει να μην πιστεύει καθόλου στον εαυτό της, όταν είδε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη τη σειρά, ζήτησε συγγνώμη από τον σκηνοθέτη για την ερμηνεία της και την πιάνουν τα κλάματα συχνά από το άγχος.

Ευτυχώς, βρίσκεται σε ένα safe roundtable και οι υπόλοιπες την αγκαλιάζουν και της υπενθυμίζουν ότι διανύουμε μία εποχή όπου είναι εντάξει να μην είσαι τέλεια και να μιλάς για όλα όσα σε αγχώνουν. Την παρηγορούν λέγοντάς της ότι κι εκείνες δεν αντέχουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην οθόνη και ότι αυτό είναι κάτι που μάλλον θα της συμβαίνει για πάντα. Για την ώρα, θέλει να δοκιμάσει τα πάντα στην υποκριτική ώστε να μπορέσει να κατασταλάξει σε αυτό που της ταιριάζει περισσότερο.

Λίγο πριν αποχωριστεί η μία την άλλη (εξάλλου ήταν περισσότερο group therapy και λιγότερο συνέντευξη), ανταλλάσσουν tips επιβίωσης. Η Sandra Oh λέει ναι στο μασάζ ή γράφει ένα γράμμα αμέσως μετά. Η Dawson μελετά τις αλλαγές του εγκεφάλου και επικοινωνεί περισσότερο τα συναισθήματά της, ειδικά με την οικογένειά της. Η Rossum δίνει βάση και στη σημασία του πένθους και στις τεχνικές που έχει αναπτύξει για να το ξεπερνά. Και συνεχίζουν τη ζωή τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Hollywood Reporter