UPDATE #NOW

Αυτός είναι ο ήχος που κάνει μια μαύρη τρύπα σύμφωνα με τη NASA


JTeam

30 Μαΐου 2022

Στιγμιότυπο από animated απεικόνιση μαύρης τρύπας από τη NASA
Instagram: NASA
Για πρώτη φορά η NASA επεξεργάστηκε ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα για να αναπαράγει τον ήχο που κάνει μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός σμήνους γαλαξιών

Πριν από 20 χρόνια το Αστεροσκοπείο Chandra X-Ray στο Πανεπιστήμιο Harvard συνέλεξε ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα από τους γαλαξίες του Σμήνους του Περσέα, περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Παρά τις εντυπωσιακές φωτογραφικές συνθέσεις που έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει η NASA, το συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων δεν αξιοποιήθηκε ποτέ μέχρι πρόσφατα, καθώς κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και ακουστικές συνθέσεις.

«Ξεκίνησα τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας μου δίνοντας σημασία μόνο σε ό,τι έβλεπα και μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι είχα αδικήσει όλους τους ανθρώπους που είτε δεν είναι οπτικοί τύποι είτε είναι τυφλοί ή έχουν περιορισμένη όραση» είπε η Δρ. Kimberly Arcand στο NPR.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται sonification, η Δρ. Arcand αντιστοιχεί ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα σε ακουστικές συχνότητες, συνθέτοντας δημιουργικά κομμάτια που αντιπροσωπεύουν τις εικόνες που συλλέγει η NASA. Καθώς όμως τα 35 δευτερόλεπτα που κυκλοφόρησαν πριν μερικές εβδομάδες είναι όντως μια προσέγγιση των ήχων που παράγει μια μαύρη τρύπα, η διαδικασία ήταν λίγο διαφορετική: η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Σμήνους του Περσέα εκπέμπει κύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι επιστήμονες που είχαν αρχικά μελετήσει το φαινόμενο και είχαν ξεμπλέξει τις συχνότητες είχαν συνειδητοποιήσει ότι τα κύματα αντιστοιχούσαν στη νότα σι ύφεση, περίπου 57 οκτάβες κάτω από το ντο στη μέση ενός πιάνου. Για να δημιουργήσουν το κλιπ που ακούμε σήμερα, πήραν τη νότα και την προσάρμοσαν στο φάσμα που μπορεί να ανιχνεύσει η ανθρώπινη ακοή. Το αποτέλεσμα είναι το τραγούδι της Μαύρης Τρύπας που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.