UPDATE #NOW

Η Lizzo αφαίρεσε τη λέξη που προσβάλλει τις αναπηρίες από το Grrrls: «Είναι σημαντικό να ακούς»


Κλέλια Φατούρου

15 Ιουνίου 2022

Η Lizzo αφαίρεσε τη λέξη που προσβάλλει τις αναπηρίες από το Grrrls: «Είναι σημαντικό να ακούς»
Η Lizzo έκανε ένα λάθος, αλλά ζήτησε συγγνώμη και επανόρθωσε αλλάζοντας τον στίχο

Ζούμε στο 2022 και υπάρχουν κάποιες λέξεις που θα έπρεπε να βγουν εντελώς από το λεξιλόγιό μας. Και ενώ κάποιοι μιλούν ακόμη για πολιτική ορθότητα και αρνούνται να αφήσουν πίσω τους λέξεις όπως «ανάπηρος (με υβριστική χροιά), τρελός ή σπαστικός», οι άνθρωποι που πάσχουν από σχετικές νόσους γίνονται η καλύτερη υπενθύμιση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε.

Η Lizzo έκανε ένα σημαντικό λάθος, αν και κανείς δεν θα το περίμενε από μία καλλιτέχνιδα που πρεσβεύει το body positivity και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Στο τραγούδι Grrls, αναφέρει τη λέξη spazz, δηλαδή σπαστικός ή κάποιος που κάνει έντονες κινήσεις. Αυτό ήταν. Οι fans με αναπηρίες (και όχι μόνο) αντέδρασαν αμέσως και επέκριναν τη χρήση αυτής της λέξης που τους προσβάλει.

«Hey Lizzo. Η αναπηρία μου εμπίπτει στην κατηγορία της εγκεφαλικής παράλυσης και ταξινομείται στη σπαστική διπληγία, όπου σπαστική σημαίνει ένας ατελείωτος πόνος στα πόδια μου. Συνεπώς το νέο σου τραγούδι με θυμώνει και με στενοχωρεί. Σπαστικός δεν σημαίνει τρελός ή φρικαρισμένος. Είναι ένας όρος που περιγράφει μία αναπηρία και έχουμε 2022. Μπορείς και καλύτερα», ήταν το πιο εύστοχο tweet που εξηγεί γιατί η Lizzo δεν θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι. Και επειδή υπήρξαν πολλά τέτοια, η τραγουδίστρια προχώρησε στην αφαίρεση της λέξης και απολογήθηκε.

«Πρόσεξα ότι υπάρχει μία λέξη που πληγώνει στο νέο μου τραγούδι Grrrls. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θέλω ποτέ να προάγω υβριστική γλώσσα. Ως χοντρή μαύρη γυναίκα που ζει στην Αμερική, έχω ακούσει πολλές προσβλητικές λέξεις και καταλαβαίνω το πόσο μεγάλη δύναμη έχουν (είτε σκόπιμα, είτε χωρίς πρόθεση, όπως στη δική μου περίπτωση)». Άλλαξε λοιπόν τον συγκεκριμένο στίχο με το "Hold me back" αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να ακούς και να περνάς στην πράξη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

TAGS