To περπάτημα είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά νέα έρευνα δείχνει πόσο ευεργετική μπορεί να είναι μια παραλλαγή του για τα άτομα με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα.
H μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology, παρουσιάζει κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα. Όπως παρατηρήθηκε, οι καρδιοπαθείς με στεφανιαία νόσο βελτίωσαν την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους μετά το σκανδιναβικό περπάτημα, το λεγόμενο nordic walking χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα μπαστούνια συγκριτικά με άλλες ασκήσεις όπως η κλασική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και η διαρκής προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης.
Αυτό που έψαξαν στην ουσία οι ερευνητές, ήταν να βρουν ποιες ασκήσεις κρατούν σε περισσότερη εγρήγορση τα άτομα που τις δοκιμάζουν για να τα παρακινήσουν ώστε να ασκούνται περισσότερο. Το περπάτημα και η στατική ποδηλασία για παράδειγμα, είναι από εκείνες τις ασκήσεις που βαριέται κανείς πιο εύκολα.
Οι μη συμβατικές μορφές άσκησης, όπως το σκανδιναβικό περπάτημα και η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης διαπιστώθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικές στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, με τη μέτρηση του εξάλεπτου περπατήματος.
Στην έρευνα, συμμετείχαν 130 άτομα με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν κάποια από τις τρεις παρεμβάσεις διάρκειας 12 εβδομάδων και την επίδραση τους στην ψυχική υγεία και την κινητικότητα: τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, τη συνεχή προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης και το σκανδιναβικό περπάτημα.
Αν και όλα τα προγράμματα άσκησης βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και την ποιότητα ζωής, η βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας ήταν μεγαλύτερη μετά το σκανδιναβικό περπάτημα (+19%), σε σύγκριση με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (+13%) και τη συνεχή προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (+12%).
Το σκανδιναβικό περπάτημα σε σχέση με το παραδοσιακό, είναι μια πιο ενισχυμένη μορφή άσκησης βαδίσματος, με βασικό εξοπλισμό τα μπατόν (ειδικά μπαστούνια) που στοχεύουν στην περαιτέρω ενεργοποίηση όλου του σώματος.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer L. Reed, από το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης και Καρδιαγγειακής Υγείας του Τμήματος Καρδιακής Πρόληψης και Αποκατάστασης του Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που ανήκει στην Ιατρική Σχολή και Σχολή Ανθρώπινης Κινητικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα:
«Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν συχνά μειωμένη λειτουργική ικανότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και αυξημένο κίνδυνο επακόλουθων καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας. Το σκανδιναβικό περπάτημα ενεργοποιεί τους μύες του πυρήνα, του άνω και του κάτω μέρους του σώματος, ενώ μειώνει την καταπόνηση στο γόνατο, γεγονός που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας».