UPDATE #NOW

«Burn in»: Αναζητώντας προσφυγικά ίχνη στο Χαλάνδρι


JTeam

1 Ιουλίου 2022

«Burn in»: Αναζητώντας προσφυγικά ίχνη στο Χαλάνδρι
Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης
Για τρίτη χρονιά 29 εικαστικοί καλλιτέχνες «καταλαμβάνουν» τον δημόσιο χώρο στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν, μέσα από την τέχνη τους, τα σιωπηλά αποτυπώματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ο Συνοικισμός αποτελεί μια πρώην προσφυγική γειτονιά στο Χαλάνδρι, στο νοητό εκείνο σύνορο που ορίζει η λεωφόρος Κηφισίας. Εκεί, με επίκεντρο μια παλιά προσφυγική κατοικία, μια ομάδα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών επιχειρεί, από το 2019, να αρθρώσει μια σειρά δράσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Στην αρχή, το φθινόπωρο του 2019, δεκαέξι καλλιτέχνες συμμετείχαν στην έκθεση «Remembering Remembered», εκθέτοντας έργα τους στις αυλές, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα μαγαζιά του Συνοικισμού. Το 2021, η ατμόσφαιρα αποκλεισμού των αλλεπάλληλων lockdown υπήρξε το έναυσμα για το «Party Project», που εξέφραζε την ανάγκη συνεύρεσης και συνδημιουργίας, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό πεδίο του δημόσιου χώρου.
Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε για τους καλλιτέχνες που συσπειρώνονται γύρω από τον «+οικισμό» κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του, επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες. Διοργανώνοντας φέτος την έκθεση «Burn in», δεν επιδιώκουν ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας αλλά, μάλλον, ένα βήμα ερμηνείας των σιωπηλών, αλλά ακόμα φανερών, αποτυπωμάτων του παρελθόντος.

«Η περιοχή του Χαλανδρίου, με μια ιστορία σταδιακής αστικοποίησης, αποτελείται από πολλά ιστορικά στρώματα, που περιπλέκονται και συνυπάρχουν», σημειώνει στο κείμενό της η επιμελήτρια Ήρα Παπαδοπούλου. «Σύγχρονα κτίρια βρίσκουν μια θέση δίπλα στα ίχνη του προσφυγικού συνοικισμού, η προσφυγική αρχιτεκτονική παίρνει μια διαφορετική όψη, εντάσσεται σε ένα νέο αρχιτεκτονικό σύνολο με μεγάλα εμπορικά κέντρα, γιγαντιαία συγκροτήματα γραφείων, νοσοκομεία και μεγάλες οδικές αρτηρίες, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να συνεχίζει τη δική της πορεία, καθορίζοντας με τη σειρά της τα ίχνη που η νέα εποχή φέρνει μαζί της».

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr