UPDATE #NOW

Η Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος είναι ακόμα ένα δάσος - Τα βιβλία θα τυπωθούν το 2114


JTeam

11 Ιουλίου 2022

Το Δωμάτιο της Σιωπής στη βιβλιοθήκη του Όσλο
Instagram
Τα χειρόγραφα βρίσκονται κλειδωμένα σε γυάλινα συρτάρια στη δημόσια βιβλιοθήκη του Όσλο, αλλά δεν θα τυπωθούν μέχρι το 2114

Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα δάσος έξω από το Όσλο στη Νορβηγία για να δουν έναν συγγραφέα να παραδίδει το χειρόγραφό του- μια ιστορία που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση- στη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος.

Η Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος είναι ένα πρότζεκτ της Σκωτσέζας καλλιτέχνιδας Katie Paterson, η οποία συνηθίζει να εξερευνά την έννοια του χρόνου μέσα από τη δουλειά της. Από το 2014, το διοικητικό συμβούλιο καλεί έναν συγγραφέα να καταθέσει ένα χειρόγραφο στη βιβλιοθήκη. Τα χειρόγραφα φυλάσσονται σε γυάλινες θήκες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, το Δωμάτιο της Σιωπής, στη δημόσια βιβλιοθήκη του Όσλο. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2114, όταν τα χειρόγραφα θα τυπωθούν σε χαρτί φτιαγμένο από τα δέντρα του δάσους.

Μέχρι τώρα έχουν στείλει διηγήματα στη συλλογή η Margaret Atwood, ο Άγγλος μυθιστορηματογράφος David Mitchell, ο Ισλανδός ποιητής Sjón, ο Τούρκος Elif Shafak, η Han Kang από τη Νότια Κορέα και ο Βιετναμέζος-Αμερικανός ποιητής Ocean Vuong. Φέτος στη συλλογή προστέθηκαν έργα της Tsitsi Dangarembga από τη Ζιμπάμπουε και του Karl Ove Knausgaard από τη Νορβηγία.

Οι συγγραφείς, η καλλιτέχνις και το κοινό που παρακολουθεί κάθε χρόνο τη βιβλιοθήκη να μεγαλώνει ξέρουν πως μάλλον δεν θα είναι πια στη ζωή όταν το έργο ολοκληρωθεί. «Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς δεν έχουν ακόμα γεννηθεί» προσθέτει η Paterson. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Η Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος είναι επίτηδες σχεδιασμένη ώστε να αντέξει στο χρόνο- η πόλη του Όσλο έχει υπογράψει ήδη 100ετές συμβόλαιο που τη δεσμεύει να προστατεύει το δάσος και τη βιβλιοθήκη μέχρι το πέρας τους έργου.

Από φιλοσοφική άποψη, ο τρόπος με τον οποίο η Paterson προσεγγίζει το χρόνο και τη βιβλιοθήκη γεννά ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα των σύγχρονων αντικειμένων, κατασκευών και ιδεών: τι πρέπει να κάνει κανείς για να εμπνεύσει την κοινωνία για έναν ολόκληρο αιώνα, όταν η πλειοψηφία των ερεθισμάτων προέρχεται από περισπασμούς;