UPDATE #NOW

Η δημιουργός του "Friends" μετανιώνει για το πώς χειρίστηκε την τρανς μητέρα του Chandler


Κλέλια Φατούρου

6 Ιουλίου 2022

Η δημιουργός του "Friends" μετανιώνει για το πώς χειρίστηκε την τρανς μητέρα του Chandler
Η Marta Kauffman μετανιώνει για το πώς χειρίστηκε έναν από τους πιο γνωστούς τρανς ρόλους

Η μία εκ των δημιουργών των Friends, Marta Kauffman, έχει μετανιώσει για αρκετά πράγματα που αφορούν το πώς προσέγγισε ρόλους και κοινωνικές καταστάσεις στη μεγαλύτερη σειρά όλων των εποχών.

Αν δεις "Φιλαράκια" σήμερα, θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που θα σε κάνουν να νιώσεις αμηχανία, αν και έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι μιλάμε για 20-30 χρόνια πριν. Μία τέτοια στιγμή είναι η εμφάνιση της τρανς μητέρας του Chandler, που ερμήνευσε έξοχα η Kathleen Turner. Ο ρόλος βέβαια είχε πολλά μελανά σημεία, με βασικό το ότι δεν αναφέρονταν σε εκείνη ως «αυτή» ή «μητέρα».

«Οι αντωνυμίες δεν ακόμα κάτι που μπορούσα να κατανοήσω και έτσι δεν λέγαμε «αυτή». Ήταν ένα λάθος», παραδέχεται σήμερα η Kauffman, οποία έχει δωρίσει 4 εκατ. δολάρια στο Brandeis University εξαιτίας των ενοχών που είχε για την έλλειψη πολυπολιτισμικότητας στα Φιλαράκια. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την ίδια την Kathleen Turner, η οποία είχε πει το 2019 ότι σήμερα δεν θα δεχόταν τον ρόλο γιατί υπάρχουν πραγματικοί τρανς άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν.

Η Marta Kauffman είναι επίσης η δημιουργός της σειράς Grace & Frankie και μιλά για το πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται. «Θέλω να δημιουργώ ένα ασφαλές περιβάλλον με μία χαρούμενη ομάδα. Δεν υπάρχουν φωνές και ανοχή σε οτιδήποτε προσβάλλει. Απέλυσα κάποιον αμέσως όταν είπε κάτι αστείο σε βάρος ενός τρανς κάμεραμαν. Έχω μάθει πολλά τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επώδυνο να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και έχω νιώσει ντροπή».

Όπως για το ότι δεν υπήρχαν μαύροι άνθρωποι στα Φιλαράκια, έλλειψη για την οποία η σειρά έχει κατηγορηθεί πολύ. Η Kauffman παραδέχεται ότι ήταν κομμάτι ενός συστημικού ρατσισμού στη βιομηχανία. Ξέρει όμως ότι τώρα θα τα άλλαζε όλα. Και εμείς προτιμάμε σίγουρα έναν άνθρωπο που μετανιώνει για τα λάθη του και δεν τα δικαιολογεί επειδή «έτσι ήταν τότε τα πράγματα».