UPDATE #NOW

Ευρωκοινοβούλιο: Το δικαίωμα στην άμβλωση να περιληφθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ


JTeam

8 Ιουλίου 2022

Ευρωκοινοβούλιο: Το δικαίωμα στην άμβλωση να περιληφθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
Getty Images
«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση»

Από τα τέλη Ιουνίου, το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί παρελθόν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και αυτό σημαίνει πολλά για τις γυναίκες. Η επίσημη ακύρωση του νόμου Roe v. Wade, που αποτέλεσε ορόσημο το 1973 γιατί έδινε συνταγματικά το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων, επιστρέφει τον σκοταδισμό τη γυναίκα και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία της.

Με γνώμονα κάθε οδυνηρή συνέπεια που επιφέρει η απόφαση για το γυναικείο φύλο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να προσθέσουν μια πρόταση που θα λέει «Όλοι έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση»: με 324 ψήφους υπέρ (έναντι 155 κατά και 38 αποχές) οι ευρωβουλευτές που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο αποφάσισαν να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να περιλάβει αυτό το δικαίωμα στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Σουηδή πολιτικό, Ellen Maria Fritzon, αντιπρόεδρο μιας κοινοβουλευτικής συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: «Μας διδάσκει ένα μάθημα: τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν δεδομένα και πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε για να τα υπερασπιστούμε».

Oρισμένοι ευρωβουλευτές είπαν μάλιστα ότι θέλουν να δουν την υιοθέτηση μέτρων προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. «Οι ΗΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Stéphane Séjourné, πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πλειοψηφία τους οι χώρες της ΕΕ επιτρέπουν την άμβλωση εντός του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι βορειότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των πρώτων που νομιμοποίησαν την άμβλωση είναι οι πιο φιλελεύθερες. Η Σουηδία βρίσκεται στο νούμερο 1 στον Άτλα Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τις Αμβλώσεις της ΕΕ.

Ωστόσο, σε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ελεύθερα. Σε ορισμένες χώρες από αυτές, έχει γίνει μεγάλος αγώνας για το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην άμβλωση. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθούν την πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες και δωρεάν υπηρεσίες άμβλωσης, σε υπηρεσίες προγεννητικής και μητρικής υγειονομικής περίθαλψης, στον εθελοντικό οικογενειακό προγραμματισμό, σε φιλικές προς τους νέους υπηρεσίες, καθώς και στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη στήριξη του HIV, χωρίς διακρίσεις, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, και ελπίζουμε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.