UPDATE #NOW

«Είναι πολύ άσχημη για να βιαστεί»: Τα σχόλια αστυνομικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας


JTeam

13 Ιουλίου 2022

«Είναι πολύ άσχημη για να βιαστεί»: Τα σχόλια αστυνομικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Unsplash
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι απλά προκαταρκτικά», είναι μόνο μία από τις εξοργιστικές φράσεις που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αστυνομικοί που κατήγγειλε συνάδελφός του

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι σε έξαρση οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες σε όλο τον κόσμο, ένας αστυνομικός από το Queensland της Αυστραλίας δίνει μια αρκετά χαρακτηριστική απάντηση.

Ο ίδιος προχώρησε πρόσφατα σε κατάθεση μπροστά σε επιτροπή που κάνει έρευνα για την αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοικογενειακής βίας. Εκεί ξέσπασε σε κλάματα αφού αποφάσισε να μοιραστεί κάποιες απάνθρωπες ιστορίες με συναδέλφους, οι οποίοι έδιωχναν με άνεση θύματα από το αστυνομικό τμήμα ή ισχυρίζονταν ότι «τους άξιζε να βιαστούν».

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι απλά προκαταρκτικά» / «Μπορώ να καταλάβω γιατί της το κάνει αυτό» / «Είναι πολύ άσχημη για να την βιάσουν»... Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προσβλητικές φράσεις που είχε ακούσει πολλές φορές να χρησιμοποιούνται μεταξύ διαλόγων συναδέλφων μετά από έναν βιασμό.

Η συμπεριφορά τους όμως απέναντι και σε γυναίκες συναδέλφους, δεν είχε καμία απολύτως διαφορά. Στην κατάθεσή του, ανέφερε ότι τους είχε ακούσει να τις φωνάζουν «γα@@@@νες τσ@@@ες», «σκυ@@@» και «χαφιέδες».

Η δικαιολογία τους μάλιστα, για να μην βοηθήσουν τον κόσμο που πήγαινε για καταγγελία, ήταν ότι χρειάζονταν κι άλλες αποδείξεις για να αναλάβουν δράση. Κάθε φορά που εκείνος συνέχιζε τις έρευνες για διάφορα περιστατικά βίας, οι συνάδελφοί του εξοργίζονταν μαζί του. Μέρος της κατάθεσής του αποτελεί κι ένα συμβάν, όταν ήταν κάποτε σε περιπολικό με συνάδελφο. Ο τελευταίος αποφάσισε να φύγει από ένα προάστιο για να μην ανταποκριθεί στην κλήση ενός θύματος που ζητούσε βοήθεια.

«Συχνά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι η αστυνομία να λέει: "Γιατί δεν μας τηλεφώνησαν όταν συνέβη αυτό; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τώρα"». Και κάπως έτσι, ο αέναος κύκλος της βίας δεν κλείνει ποτέ. Αντίθετα μένει ανοιχτός για να χωράει όσο περισσότερα θύματα γίνεται.