UPDATE #NOW

Τα 5 απαγορευτικά χρώματα για το σπίτι - Προκαλούν άγχος και ρίχνουν τη διάθεση


JTeam

27 Ιουλίου 2022

Τα 5 απαγορευτικά χρώματα για το σπίτι - Προκαλούν άγχος και ρίχνουν τη διάθεση
Unsplash
Τα χρώματα λειτουργούν σαν μεταφορές, περιγράφοντας τη διάθεσή μας. Οι ειδικοί εξηγούν ποιες αποχρώσεις είναι καλό να αποφεύγετε μες στο σπίτι σας αν θέλετε να διασφαλίσετε την ψυχική σας υγεία

Αν νιώθετε ότι κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας δημιουργεί άγχος, δεν κάνετε λάθος. Φταίνε τα χρώματα που φιλοξενεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ψυχολόγοι χρωμάτων, οι designers και οι experts ένωσαν τις δυνάμεις τους και βρήκαν τα χρώματα που καταρρακώνουν τη διάθεση και προκαλούν ένταση και άγχος. «Εκείνα που συνδέονται με τα αρνητικά συναισθήματα, είναι τα πιο ζωηρά και έντονα», σύμφωνα με την ψυχολόγο χρωμάτων, Karen Haller.

Παρακάτω ακολουθούν τα χρώματα, που αν έχετε στο σπίτι σας, καλό είναι να αντικαταστήσετε με όσα υπόσχονται να σας κάνουν πιο χαρούμενους όσο βρίσκεστε στον προσωπικό σας χώρο. Τα απαγορευτικά χρώματα που σας κρατούν μακριά από την χαλάρωση, είναι:

1. Κόκκινο

Πρόκειται για ένα αρκετά «θορυβώδες» χρώμα που θεωρείται από τα πιο στρεσογόνα. Ειδικά, αν το έχετε σε μεγάλες εκτάσεις, δημιουργεί ένταση και πίεση. Είναι αρκετά επιθετικό και έχει παρατηρηθεί ότι ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς. Ωστόσο, σε μικρή ποσότητα συμβολίζει το πάθος και τον έρωτα οπότε αν το έχετε για παράδειγμα στο προσκέφαλο του κρεβατιού σας, δεν απειλεί την ψυχική σας υγεία.

2. Κίτρινο

Το κίτρινο είναι ένα ακόμη έντονο χρώμα που αν κυριαρχεί στο σπίτι, φορτίζει αντί να χαλαρώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή το κίτρινο σχετίζεται με το νευρικό σύστημα. Έτσι σας προκαλεί έντονο εκνευρισμό και θυμό ακόμη και αν δεν συμβαίνει τίποτα κακό στη ζωή σας. Ως ένα από τα πιο αρχαία χρώματα, από τον 14ο αιώνα και μετά άρχισε να συνδέεται με αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως με τη ζήλια και την προδοσία. Ωστόσο, σήμερα λειτουργεί θεραπευτικά σε κάποιες περιπτώσεις αν χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα καθώς θεωρείται ότι βοηθάει τα άτομα με εποχική κατάθλιψη (SAD).

3. Καφέ

Όπως τα περισσότερα σκούρα χρώματα, έτσι και το καφέ θεωρείται ότι συνδέεται περισσότερο με αρνητικά συναισθήματα όπως με το άγχος και την κατάθλιψη. Είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά χρώματα και φέρνει μοναξιά αλλά αν χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορεί να προσφέρει ομορφιά στον χώρο χωρίς να επηρεάζει τη διάθεσή μας.

4. Γκρι

To γκρι θεωρείται ότι φέρνει μονοτονία και προκαλεί έντονο στρες. Αποκόβει από την πραγματικότητα και δημιουργεί μια αγχωτική ατμόσφαιρα που επιβαρύνει τη διάθεση και δεν προσφέρει καμία χαλάρωση στο μάτι. Ωστόσο, αν φιλοξενείται μόνο σε έπιπλα, δίνει την απαραίτητη αρμονία στον χώρο.

5. Λευκό

Το πιο κλασικό χρώμα θεωρείται απαγορευτικό μες στο σπίτι παρόλο που έχει και κάποιους θετικούς συσχετισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, είναι από τα πιο ψυχρά χρώματα που αν δεν συνδυαστεί με άλλα πιο ζεστά, μειώνει κατά πολύ τη διάθεση και την ψυχολογία.