UPDATE #NOW

Αμαζόνιος: Επιστήμονες προβλέπουν τις πυρκαγιές και τις σταματούν πριν καν ξεκινήσουν


JTeam

27 Ιουλίου 2022

Δάσος του Αμαζονίου
Pexels.com
Τον προηγούμενο μήνα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου καταγράφηκαν περισσότερες πυρκαγιές απ’ ότι τα προηγούμενα 15 χρόνια

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται σε κίνδυνο· το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταστράφηκε δασική έκταση ίση με 5 φορές το εμβαδόν της Νέα Υόρκης. Για να περιορίσουν την καταστροφή, επιστήμονες που ασχολούνται με τις δασοπυρκαγιές στον Αμαζόνιο προσπαθούν να προβλέψουν και να προλάβουν την επόμενη καταστροφή πριν καν συμβεί, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα.

Η Δρ. Liana Anderson ηγείται μιας ομάδας 17 ερευνητών στο Cemaden, το κέντρο πρόληψης καταστροφών της Βραζιλίας. Η ομάδα συλλέγει αρχικά δεδομένα για περιοχές που πρόσφατα αποψιλώθηκαν. Ο λόγος είναι ότι η φωτιά σε ελεγχόμενο περιβάλλον μετά το κόψιμο των δέντρων είναι μια συνηθισμένη πρακτική για να καεί η κομμένη ξυλεία και η γη να απελευθερωθεί για βόσκηση και άλλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Οι φωτιές αυτές δυστυχώς συχνά ξεφεύγουν από τον έλεγχο και μετατρέπονται σε καταστροφικές δασοπυρκαγιές.

Σύμφωνα με τη Δρ. Anderson, περίπου οι μισές περιοχές που αποψιλώνονται κάθε χρόνο γίνονται και εστίες πυρκαγιών εντός του ίδιου χρόνου, ενώ οι υπόλοιπες καίγονται ένα ή δύο χρόνια αργότερα. Η ομάδα της λαμβάνει επίσης υπόψη τη θερμοκρασία, ειδικά σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές, τις χαμηλές βροχοπτώσεις και την εποχή, καθώς κατά τη διάρκεια της εποχής των δασοπυρκαγιών το έδαφος έχει λιγότερη υγρασία και συνεπώς είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει πυρκαγιά από φυσικά αίτια.

Προβλέποντας τις πυρκαγιές, οι επιστήμονες δεν προστατεύουν μόνο τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον τους και το συγκρατούν στους κορμούς, τις ρίζες και τα κλαδιά τους. Σε περίπτωση όμως πυρκαγιάς, το διοξείδιο απελευθερώνεται και πάλι, αναιρώντας τα οφέλη του δάσους για την ατμόσφαιρα.

Τα μοντέλα των επιστημόνων είναι αποτελεσματικά, αλλά όχι τέλεια, καθώς δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα. Ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν, μπορεί και πάλι να ξεσπάσουν φωτιές που θα οδηγήσουν σε μεγάλες καταστροφές, όπως έγινε στον Αμαζόνιο το 2019. «Αν κάποιος θέλει να κάψει το δάσος, θα το κάνει» λέει η Δρ. Anderson αναφερόμενη σε εμπρηστές που καίνε τον δάσος για να εκμεταλλευτούν έπειτα τη γη για προσωπική τους χρήση.

Καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζει να εξελίσσεται και να γιγαντώνεται, μέθοδοι όπως αυτή της Anderson θα αποδειχθούν όλο και πιο σημαντικές για την αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν είναι τόσο προορατική όσο οι επιστήμονες, η Anderson δηλώνει «υπερ-αισιόδοξη». «Δεν αποθαρρυνόμαστε» λέει, «ούτε έχουμε χρόνο για απογοητεύσεις».