GREEN

Η πεταλούδα μονάρχης απειλείται από την κλιματική αλλαγή


JTeam

24 Ιουλίου 2022

Πεταλούδα μονάρχης
Pexels.com
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται με ραγδαίους ρυθμούς και η κλιματική αλλαγή κάνει την επιβίωσή τους πιο δύσκολη

Η πεταλούδα μονάρχης, ένα από τα πιο αγαπητά έντομα στον κόσμο, είναι γνωστή για τα έντονα χρώματά της και το εντυπωσιακό αποδημητικό ταξίδι που κάνει κάθε χρόνο. Παρόλ’αυτά, το International Union for Conservation of Nature μόλις την ανακήρυξε απειλούμενο είδος.

Η απόφασή αυτή δεν ήρθε ξαφνικά. Ο πληθυσμός της πεταλούδας μονάρχη μειώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, καθώς τα φυτά που χρειάζονται όταν είναι ακόμη κάμπιες είναι σημαντικά λιγότερα και τα δάση όπου οι ενήλικες πεταλούδες περνάνε το χειμώνα έχουν δεχθεί σοβαρό χτύπημα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως έχουν δείξει πάνω από 100 διαφορετικές μελέτες μέχρι τώρα.

Η πεταλούδα μονάρχης βασίζεται στην ασκληπιάδα, το μόνο φυτό που μπορεί να φάει. Οι πεταλούδες μονάρχες χρειάζονται επίσης τις ασκληπιάδες από το Τέξας μέχρι τον Καναδά για να γεννήσουν τα αυγά τους. Πλέον όμως τα φυτά και οι πεταλούδες βιώνουν την άνοιξη σε διαφορετικές περιόδους, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Σε κάποιες περιοχές, αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού, αλλά σε άλλες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει περισσότερες πεταλούδες μονάρχες, πιθανώς επειδή οι περιοχές έχουν καλύτερο καιρό για μεγαλύτερο διάστημα. Αν όμως η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, είναι πιθανό η κατάσταση να αντιστραφεί και εκεί.

Οι επιστήμονες που μελετούν την πεταλούδα μονάρχη τονίζουν ότι στην προστασία της μπορεί να συμβάλλει και το κοινό. Μια εύκολη λύση είναι ο κόσμος να φυτέψει περισσότερες ασκληπιάδες και λουλούδια από τα οποία οι πεταλούδες μπορούν να πάρουν νέκταρ. Τέτοιου είδους επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον πληθυσμό να σταθεροποιηθεί.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.