UPDATE #NOW

Yellowjackets: Οι πρωταγωνίστριες μιλούν για τη σειρά και το πώς επιβίωσαν ως γυναίκες στο Hollywood


Κλέλια Φατούρου

4 Αυγούστου 2022

Yellowjackets: Οι πρωταγωνίστριες μιλούν για τη σειρά και το πώς επιβίωσαν ως γυναίκες στο Hollywood
4 σπουδαίες ηθοποιοί μιλούν για τα 90s, τους ρόλους που τις καθόρισαν και το δικαίωμα στην άμβλωση

Οι κυρίες Juliette Lewis, Melanie Lynskey, Christina Ricci και Tawney Cypress συναντήθηκαν λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα του 2ου κύκλου της σειράς που έχει 7 υποψηφιότητες για Emmy.

4 γυναίκες που έζησαν τη δεκαετία του 90 ως ηθοποιοί που ξεκινούσαν τότε την καριέρα τους και μπορούν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, τι θα έκαναν διαφορετικά σήμερα και πώς νιώθουν ως character actresses, δηλαδή «άσχημες γυναίκες», όπως πιστεύει η Christan Ricci. Μπορεί να μην δούλεψαν ποτέ μαζί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το θρίλερ επιβίωσης του Showtime τις έφερε επιτέλους κοντά.

Η ιστορία του Yellowjackets εναλλάσσεται χρονικά μεταξύ του 1996 και του σήμερα, ακολουθώντας τα κορίτσια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας λυκείου, το αεροπλάνο των οποίων πέφτει στο πουθενά και τις αναγκάζει να επιζήσουν εκεί για 19 μήνες. Στην πορεία, καταλαβαίνουν πως ο κανιβαλισμός είναι αναπόφευκτος.

Ο λόγος που όλοι είδαν τη σειρά ήταν κυρίως το εντυπωσιακό cast. Κάτι σαν το Stranger Things και τη Winona Ryder. Και όλες έχουν κάτι κοινό. Είναι γνωστές για τους εκκεντρικούς ρόλους που έχουν υποδυθεί κατά καιρούς, εφόσον δεν εμπίπτουν στα beauty standards του Hollywood της δεκαετίας του '90. Η Melanie Lynskey θυμάται εκείνη την ταινία όπου ο ρόλος της ήταν «μία όμορφη κοπέλα που κάθεται δίπλα του στο σχολείο», αλλά όταν πήγε για πρόβα, άλλαξε σε «χαριτωμένο και εκκεντρικό κορίτσι».

Αν και όλες προτιμούν να είναι στην κατηγορία των ηθοποιών που το εύρος των ρόλων είναι μεγάλο και δεν στιγματίζονται ως οι όμορφες που δεν επιτρέπεται να γεράσουν, νιώθουν ότι είναι χαριτωμένο αλλά και λίγο άβολο να χαρακτηρίζεσαι έτσι. «Ερχόμαστε από μία εποχή όπου όταν είχα ξανθά μαλλιά ήμουν η ωραία και αέρινη και όταν τα έβαψα μαύρα, ήμουν το έξυπνο και σαρκαστικό κορίτσι», συμπληρώνει η Lewis.

Σε μία εποχή όπου η ταινία Coyote Ugly ήθελε να έχεις συγκεκριμένο μέγεθος αλλιώς θα έπρεπε να κάνεις εξαντλητική δίαιτα. Η Lynskey υποδύθηκε την κολλητή της πρωταγωνίστριας Piper Perabo, και κρίθηκε μόνο για το σώμα και τη σεξουαλικότητά της. Αν δεν ήσουν αρκετά αδύνατη, σου έβαζαν Spanx. Αν δεν είχες γωνίες στο πρόσωπο, σου τις ζωγράφιζαν.

Οι 4 γυναίκες βλέπουν ότι τα πράγματα αλλάζουν και θαυμάζουν τις γυναίκες που τις υποδύονται σε νεαρή ηλικία στο Yellowjackets. Έχουν τη δική τους άποψη στα γυρίσματα, δεν ντρέπονται για τη σεξουαλικότητα και είναι απλά ο εαυτός τους. Πλέον κάνουν και εκείνες το ίδιο. Αν νιώθουν ότι μία ατάκα ή σκηνή δεν ταιριάζει καθόλου στον ρόλο τους, το λένε στην ομάδα και ελπίζουν ότι θα ακουστούν.

«Αυτό που λέω όμως πάντα στους νεότερους είναι να καλλιεργούν και άλλα ενδιαφέροντα έτσι ώστε να μην επιτρέψουν σε αυτή τη βιομηχανία να τους ρουφήξει το αίμα», αναφέρει η Lewis.

Αν θυμούνται κάτι από τα 90s είναι τα ερωτικά γράμματα που αντάλλαζαν, έστω και μέσω fax, τα εξώφυλλα και οι φωτογραφίες που η Lynskey φυλά σε μία vintage βαλίτσα αλλά και τα λάθη που δεν θα ήθελαν να ξανακάνουν. «Κάποια στιγμή βρήκα κάτι γράμματα από το σχολείο και ο πρώτος gay φίλος μου με ευχαριστούσε που σταμάτησα να του μιλάω ξαφνικά και απλά τον έκοψα από τη ζωή μου. Τον πήρα κλαίγοντας για να του ζητήσω συγγνώμη. Θα άλλαζα πολλά πράγματα αν μπορούσα», λέει η Cypress.

Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που λένε ότι δεν μετανιώνουν για τίποτα, είναι οι νάρκισσοι που απλά λένε ψέματα στον εαυτό τους. Η κουβέντα πηγαίνει αναπόφευκτα στις αμβλώσεις και την ανατροπή του νόμου Roe v. Wade. «Δεν με ενδιαφέρει ο λόγος που σε οδηγεί στην άμβλωση. Είναι το σώμα σου και θα κάνεις ό,τι θέλεις. Ή θα λέμε στις γυναίκες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ή θα τους επιτρέπουμε να παίρνουν οι ίδιες τις αποφάσεις». Δεν αποκαλύπτουν τι θα δούμε στον 2ο κύκλο, επειδή δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιες. «Έχω αποφασίσει ότι θα μάθω πώς να λειτουργώ χωρίς να γνωρίζω τίποτα, όσο δύσκολο και αν μου είναι», λέει η Christina Ricci και αυτό μάλλον είναι ένα καλό μάθημα για τη ζωή συνολικά.