UPDATE #NOW

Winona Ryder: Το σκοτεινό it-girl των 90s παραμένει κορίτσι αλλά έχει βρει τον εαυτό της


Κλέλια Φατούρου

29 Ιουνίου 2022

Winona Ryder: Το σκοτεινό it-girl των 90s παραμένει κορίτσι αλλά έχει βρει τον εαυτό της
Instagram/Harper's Bazaar/Dan Martensen
Το it girl των 90s παραμένει κορίτσι και θυμάται τις στιγμές πόνου που τη στοίχειωσαν

Wino Forever. Το τατουάζ του Johnny Depp, "Winona Forever" έπρεπε κάπως να αλλάξει μετά τον χωρισμό τους και έγινε σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας στα 90s. Μία σπουδαία ηθοποιός που ενώ έκανε τα πάντα για να κρατήσει ιδιωτική τη ζωή της, πέρασε στην ιστορία ως το ευάλωτο κορίτσι του Johnny Depp και το κορίτσι που έκλεψε σε κατάστημα, ενώ είχε πολλά λεφτά.

Η επιστροφή της στη σειρά Stranger Things, της έδωσε πίσω όλα αυτά που δικαιωματικά της άξιζαν. Την αναγνώρισή της ως σπουδαία ηθοποιό και αποκαλύψεις από τον περίγυρό της για το πόσο πολύπλευρη είναι, πόσο ανήσυχο πνεύμα έχει και πόσο μεγάλη ενσυναίσθηση έχεις για τους πάντες. Φωτογραφήθηκε για το Harper's Bazaar αλλά συνεχίζει να προτιμά τη σιωπή, όταν οι ερωτήσεις αφορούν την ίδια. Όχι τόσο επειδή κρατά μυστικά, όσο επειδή λατρεύει να μιλά για άλλους καλλιτέχνες και ρόλους που τη στιγμάτισαν.

Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισε να μιλήσει λίγο παραπάνω για την εποχή του χωρισμού της από τον Depp αλλά και για την ευτυχισμένη δεκαετία που μετρά με το αγόρι της και σχεδιαστή μόδας Scott Mackinlay Hahn. Όταν γνώρισε τον Depp, ήταν μόλις 18 χρονών. Αρραβωνιάστηκαν 5 μήνες μετά και χώρισαν 4 χρόνια αργότερα. «Ήταν το δικό μου Girl Interrupted, αναφερόμενη στην ταινία που συμπρωταγωνίστησε με την Angelina Jolie το 1999. Εκεί η πρωταγωνίστρια χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Κάπου εκεί κατάλαβε ότι δεν φροντίζει τον εαυτό της, όπως θα έπρεπε. Λίγο μετά, η Ryder συνελήφθη για μικροκλοπή σε μαγαζί στο Beverly Hill. Αργότερα εξήγησε ότι είχε σπάσει το χέρι της και ένας γιατρός της έγραψε πολύ περισσότερα παυσίπονα από όσα χρειαζόταν και αυτό της προκάλεσε σύγχυση. Η άδεια του συγκεκριμένου γιατρού ανακλήθηκε αμέσως μετά. Ωστόσο, το συμβάν ήταν αρκετό για να τη βγάλει από τον χάρτη.

Την ενημέρωσαν ότι αυτό το διάλειμμα θα της κοστίσει και λίγο αργότερα έμαθε ότι δεν την υπολογίζει κανείς για ρόλους. Και μιλάμε για μία εποχή όπου οι γυναίκες έπρεπε να είναι ούτως ή άλλως δύο δεκαετίες νεότερες από τους άντρες συμπρωταγωνιστές τους. «Προσπαθώ να το εξηγήσω και στα παιδιά (στο Stranger Things) ότι η μόνη αληθινή ανταμοιβή είναι η ίδια η δουλειά και όχι ο κόσμος που τα πλησιάζει με αυτή τη μανία. Να την απολαύσουν τώρα, γιατί εγώ δεν το έκανα.

Οι δημιουργοί της σειράς The Duffer Brothers επιβεβαιώνουν αυτή την προστατευτικότητα απέναντι στα παιδιά και αναφέρουν ότι η Winona έχει βοηθήσει πολύ τη Millie Bobby Brown. «Η Winona ξέρει ακριβώς πώς να βοηθήσει. Εμείς δεν έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία και σίγουρα ούτε ένας γονιός μπορεί να το καταλάβει».

Εξηγούν επίσης ότι η προσωπικότητά της έδωσε έναν εντελώς άλλον αέρα στον ρόλο της ως Joyce και αποφάσισαν να τη βάλουν περισσότερο μέσα στην πλοκή. «Έγινε αμέσως ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας ενώ βοήθησε ταυτόχρονα και τις ερμηνείες των παιδιών».

Ο συμπρωταγωνιστής της David Harbour λατρεύει την ενσυναίσθησή της και το ότι ενδιαφέρεται ακόμα και για τους χαρακτήρες της σειράς, ακόμα και όταν είναι οι κακοί. Αναφέρει επίσης ότι η Ryder είναι ο λόγος που το σενάριο αλλάζει συχνά γιατί έχει την ικανότητα να εντοπίζει μικροσκοπικές ιστορικές ανακρίβειες, όπως το ότι ένα τραγούδι του 1985 παίζει στον κύκλο που εκτυλίσσεται το 1983.

Η Winona Ryder έχει αυτή την εικόνα ενός κοριτσιού που δείχνει να έχει χαθεί αλλά δεν είναι ότι χρειάζεται τη βοήθειά σου. Τα μεγάλα εκφραστικά της μάτια αντικατοπτρίζουν την ειλικρινή απορία που έχει για όσα συμβαίνουν γύρω της. Βοήθησε και σε αυτό ο τρόπος που μεγάλωσε. Οι γονείς της, σεναριογράφοι και μοντέρ, δεν είχαν τηλεόραση αλλά έστηναν πανιά για προβολές στον αχυρώνα της. Η Winona ζούσε περισσότερο στον κόσμο της φαντασίας της και ονειρευόταν να ζήσει στο μικρό θέατρο της περιοχής της. Να ξεριζώσει τα καθίσματα και να βάλει ένα κρεβάτι και μία μπανιέρα. Κάτι που μάλλον θα έκανε και σήμερα, κι ας έγινε 50 χρονών τον περασμένο Οκτώβριο.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξή της στο Harper's Bazaar