UPDATE #NOW

Το μεγαλύτερο φύλλο πάγου στον κόσμο βρίσκεται σε κίνδυνο


JTeam

11 Αυγούστου 2022

Ανταρκτική
Pexels.com
Αν ολόκληρο το Φύλλο Πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής έλιωνε αύριο, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 52 μέτρα

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 10 Αυγούστου, μια ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει έως και 5 μέτρα μέχρι το 2500 αν η ανθρωπότητα δεν πετύχει τους στόχους που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ο μεγαλύτερος πιθανός κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το λιώσιμο του Φύλλου Πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής (EAIS), κάτι που θα συμβεί σχεδόν σίγουρα αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμους Κελσίου. Το EAIS είναι ένα φύλλο πάγου στην Ανταρκτική που, αν λιώσει, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Το EAIS είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τη Δυτική Ανταρκτική και αποτελείται από αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας 52 μέτρα» είπε η Nerilie Abram, μία από τους συγγραφείς του άρθρου. «Αν η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου μετά το 2100 και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν, μόνο το λιώσιμο των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής θα προσθέσει 1-3 μέτρα στη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2300 και 2-5 μέτρα μέχρι το 2500».

Η μελέτη αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η Συμφωνία του Παρισιού. Αν τηρηθεί και η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, τότε το EAIS θα συμβάλει μόλις μισό μέτρο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2500. Ακόμα και αυτή η άνοδος θα είναι υπολογίσιμη, αλλά όχι τόσο καταστροφική όσο τα 2 ή τα 5 μέτρα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι μέχρι τώρα πίστευαν ότι η Ανατολική Ανταρκτική είναι λιγότερο επιρρεπής στις μεταβολές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Γροιλανδία ή τη Δυτική Ανταρκτική. «Αυτό σημαίνει ότι η τύχη του μεγαλύτερου φύλλου πάγου βρίσκεται στα χέρια μας» δήλωσε η Abram.