AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE #NOW

Άμστερνταμ: Ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι πάνω στο νερό το νέο συγκρότημα κατοικιών


JTeam

19 Αυγούστου 2022

Sluishuis
Instagram: @ossipvanduivenbode
Το συγκρότημα κατοικιών Sluishuis στη λίμνη IJ της συνοικίας Ijburg του Άμστερνταμ αποκάλυψαν το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG και το ολλανδικό στούντιο Barcode Architects

Χαρακτηριζόμενο από τα δύο αρχιτεκτονικά γραφεία ως «νέο τοπόσημο για την IJburg», το συγκρότημα κατοικιών Sluishuis περιλαμβάνει 442 ιδιόκτητα και προς ενοικίαση διαμερίσματα. Τα τέσσερα μπλοκ περιβάλλουν μια αυλή που κατεβαίνει στο νερό. Στο ισόγειο, που ανοίγει στην αυλή, σχολή ιστιοπλοΐας, κέντρο θαλάσσιων σπορ και εστιατόριο με μεγάλη βεράντα. «Προς την πλευρά του νερού, το Sluishuis αναδύεται από το ποτάμι ανοίγοντας μια γιγαντιαία πύλη για να ελλιμενιστούν σκάφη» επεσήμανε ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG. «Ένα κτήριο μέσα στον λιμένα, με έναν λιμένα μέσα στο κτήριο».

«Συλλάβαμε την ιδέα του Sluishuis μας ως ένα οικοδομικό τετράγωνο του κέντρου του Άμστερνταμ το οποίο επιπλέει στη λίμνη IJ, πλήρες με όλα τα χαρακτηριστικά της ζωής στο άστυ» είπε o Ingels. «Προς την πλευρά της πόλης, το κτήριο κλίνει το γόνυ για να προσκαλέσει τους επισκέπτες να σκαρφαλώσουν στη στέγη του και να απολαύσουν την πανοραμική θέα των νέων συνοικιών πάνω στην IJ» πρόσθεσε.

Πάνω από το ισόγειο, τα οικοδομικά μπλοκ, τα οποία είναι καλυμμένα με αλουμίνιο για να αντικατοπτρίζουν το νερό γύρω, περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα διαμερισμάτων διαφορετικών μεγεθών, από στούντιο μέχρι ρετιρέ. Στους δύο υψηλότερους ορόφους, ρετιρέ μεζονέτες. Τα διαμερίσματα στα κεκλιμένα επίπεδα της αρχιτεκτονικής δομής έχουν απευθείας θέα στο νερό. Στα σημεία όπου τα μπλοκ σχηματίζουν βαθμίδες για να δημιουργήσουν βεράντες είναι καλυμμένα με ξύλο για να υπάρξει αντίθεση με το εξωτερικό φινίρισμα από αλουμίνιο. Δύο μεγάλες κλίμακες ανεβαίνουν τις δύο γωνιώδεις προσόψεις οδηγώντας σε δημόσια στέγη με πράσινο και σε κήπο με διαδρομή για περίπατο στην οροφή. Το όλο συγκρότημα διαθέτει προβλήτα με 34 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες και 54 θέσεις πλεύρισης για σκάφη αναψυχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ