Η σχέση μας με τον εαυτό μας είναι πάρα πολύ σημαντική για την εσωτερική μας ηρεμία, αλλά πολλοί από εμάς τη θεωρούμε δεδομένη. Αν θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και την ψυχολογία σου για να αποκαταστήσεις την εσωτερική σου ηρεμία μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
1. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο, γιατί δε μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό
Πολλοί από εμάς απαιτούμε από τους εαυτούς μας να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες, να προσαρμοζόμαστε και να έχουμε αποτελέσματα σε οτιδήποτε από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν είναι όμως πάντα δυνατό ή ρεαλιστικό. Έχουμε ακούσει επίσης πολλά για τον κανόνα των 10.000 ωρών. Στην τελική, η μάθηση θέλει υπομονή -και κυρίως με τους εαυτούς μας. Δεν μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό και δεν μαθαίνονται όλες οι δεξιότητες εξίσου εύκολα. Επιπλέον, η πρόοδος μπορεί να μην είναι εμφανής από τη μία εβδομάδα στην άλλη, αλλά αν σκεφτούμε που βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μπορεί να δούμε μεγάλη διαφορά.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι για να μάθουμε πρέπει και να μάθουμε να ξεχνάμε. Αν ξέχασες κάτι που παλιά σου φαινόταν απαραίτητο, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου το θεώρησε άχρηστη πληροφορία και το αντικατέστησε με κάτι καινούριο.
2. Να είσαι με τον εαυτό σου όσο ευγενική είσαι και με τους άλλους
Πολλές φορές μας φαίνεται εύκολο να δείξουμε καλοσύνη στους γύρω μας, αλλά μας δυσκολεύει το να κάνουμε το ίδιο για τον εαυτό μας. Μπορεί να νομίζουμε ότι η αυτοκριτική μας βοηθάει ή ότι η αυτοφροντίδα είναι περιττή και για όσους δεν έχουν φιλοδοξία. Στην πραγματικότητα όμως, όταν αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας με ευγένεια, αποκτούμε κίνητρο για να ξεπεράσουμε δυσκολίες. Για παράδειγμα, αν αναρωτηθείς «γιατί αποτυγχάνω;» μένεις στάσιμη εξετάζοντας την αποτυχία σου. Αν όμως ρωτήσεις τον εαυτό σου «Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία;» αποκτάς κίνητρο για να συνεχίσεις.
Όσοι μπορούν να δείξουν καλοσύνη στους εαυτούς τους έχουν περισσότεροι ενσυναίσθηση, είναι ουσιαστικά παρόντες στη καθημερινότητά τους και αναγνωρίζουν ότι αξίζουν και αναζητούν να βιώσουν θετικές εμπειρίες.
3. Εξασκήσου στην ευελιξία
Όλοι οι άνθρωποι τείνουν να μπαίνουν σε ρουτίνα, να συνηθίζουν και στο τέλος να μην δοκιμάζουν τίποτα καινούριο. Η ρουτίνα δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό - μια καλή ρουτίνα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεπεράσουμε πχ τις δύσκολες και βαρετές μέρες του χειμώνα ή τον Αύγουστο στο γραφείο.
Οι ρουτίνες από μόνες τους δεν είναι πρόβλημα. Όταν όμως μας αγχώνουν, μας κάνουν να νιώθουμε στάσιμοι και θλιμμένοι ή δεν μας γεμίζουν, τότε καλό είναι να το αναγνωρίζουμε και να τις αλλάζουμε. Αν για παράδειγμα η καθημερινή γυμναστική είναι μέρος της ρουτίνας σου αλλά μια μέρα δεν κοιμήθηκες καλά και νιώθεις εξαντλημένη, δεν πειράζει αν δεν κάνεις τις συνηθισμένες σου ασκήσεις για να δώσεις στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.
Με άλλα λόγια, μη φοβάσαι να κάνεις την ευελιξία μέρος της ρουτίνας σου. Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.