UPDATE #NOW

NGL: Το viral app που στέλνεις μηνύματα ανώνυμα -αλλά πόσο ασφαλές είναι;


JTeam

1 Σεπτεμβρίου 2022

NGL: Το viral app που στέλνεις μηνύματα ανώνυμα -αλλά πόσο ασφαλές είναι;
Η νέα εφαρμογή που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις

Το Internet μπορεί να σου δώσει την ανωνυμία που ζητάς, επιτρέποντάς σου να κρυφτείς πίσω από μία κατασκευασμένη περσόνα. Με τα χρόνια, αυτό οδήγησε στη δημιουργία μίας θάλασσας trolls και η ανωνυμία έπαψε να είναι κάτι θετικό, που σου επιτρέπει να ανήκεις σε μία κοινότητα, χωρίς απαραίτητα να μοιράζεσαι την αληθινή σου ταυτότητα.

Jenny.Gr

Αν διαθέτεις Instagram ή Facebook, το πιθανότερο είναι ότι έχεις δει από κάποιον άλλο χρήστη, μία νέα ρύθμιση που λέγεται NGL, δηλαδή "Not Gonna Lie" και έχει ήδη συγκεντρώσει 7,3 εκατ. downloads τον τελευταίο μήνα. Είναι αυτή η λειτουργία που έχεις δει σε story και σου επιτρέπει να πατήσεις πάνω και να απαντήσεις στην ερώτηση ή να κάνεις εσύ μία εξομολόγηση. Πάντα ανώνυμα.

Με το που κατεβάζεις την εφαρμογή, σου δίνει το link για να το κάνεις επικόλληση σε Instagram story. Προσκαλείς έτσι τους followers να σου στείλουν ένα μήνυμα. Απλά και κατανοητά. Γιατί όμως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις.

Καταρχάς, η εφαρμογή είναι ακόμη σε θέση να συλλέξει προσωπικά σου στοιχεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώνει 9,99 δολάρια την εβδομάδα, θα του έρχονται στοιχεία που θα υπαινίσσονται ποιος κρύβεται πίσω από ένα μήνυμα. Μιλάμε όμως μόνο για την τοποθεσία ή τη μάρκα του κινητού του. Και πάλι, δεν τα λες και λίγα. Άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι το προφανές. Δηλαδή το cyberbullying. Μπορεί κάποιος να σε παρενοχλεί και να μην μάθεις ποτέ ποιος είναι. Επιπλέον, παλαιότερες αντίστοιχες εφαρμογές, όπως το Yik Yak, αποκάλυψαν στοιχεία των χρηστών τους.

«Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν έναν χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, χωρίς κριτική από τους φίλους ή την κοινωνική πίεση. Πιστεύουμε ότι η ανωνυμία πρέπει να είναι ένα ευχάριστο αλλά ταυτόχρονα και ασφαλές περιβάλλον όπου μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου χωρίς ντροπή», ήταν η επίσημη δήλωση της εφαρμογής NGL. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποτρέψει έναν bully.

Εφόσον μιλάμε για νεαρές ηλικίες, όπου η προσωπικότητα αναπτύσσεται και ο έφηβος ή νεαρός ενήλικας δεν έχει χτίσει ακόμα μηχανισμούς άμυνας, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστεί σημαντικό από ένα κακοπροαίρετο σχόλιο. Και αυτό καθιστά οποιαδήποτε τέτοια εφαρμογή ένα επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια πολλών.