UPDATE #NOW

Τα πρώτα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρώτα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια
Unsplash/Mat napo
Σπουδαία εξέλιξη για τη θεραπεία αρκετών μορφών καρκίνου

Ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος, μίλησε για τα εμβόλια κατά του καρκίνου, τονίζοντας ότι θα είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, ώστε να προσαρμόζονται στην εκάστοτε περίπτωση.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που γνωρίσαμε μέσα από τον Covid19 και αποτελούν μία σπουδαία καινοτομία στη θεραπεία του καρκίνου.

«Το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη».

Σε ποιες μορφές καρκίνου θα είναι πιο αποτελεσματική τεχνολογία mRNA;

«Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου για να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».

Να αναφέρουμε ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές έγιναν σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας αυτό το καλοκαίρι στο Σικάγο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι μισοί ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου μετά το χειρουργείο, παρέμεναν απαλλαγμένοι από τη νόσο 18 μήνες αργότερα.