UPDATE #NOW

Εμβόλιο COVID-19: Προσωρινές μεταβολές στην περίοδο είναι μία από τις παρενέργειες


JTeam

17 Ιουλίου 2022

Εμβόλιο
Pexels.com
Αν παρατηρήσατε κι εσείς αλλαγές στον κύκλο σας μετά το εμβόλιο, δεν είστε η μόνη

Μέχρι τώρα υπήρχαν υποψίες ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στην περίοδο - καθυστέρηση ή βαρύτερη ροή απ’ότι συνήθως. Πρόσφατη έρευνα του University of Illinois Urbana-Champaign και της Ιατρικής Σχολής του Washington University τώρα το επιβεβαιώνει. Πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για σοβαρή παρενέργεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να καθησυχάσει όσους το εμβόλιο έκανε να ανησυχήσουν.

Οι ερευνητές από τα δύο πανεπιστήμια έστειλαν τον Απρίλιο του 2021 ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε ανθρώπους 18-80 ετών από όλο τον κόσμο και έλαβαν 39.000 απαντήσεις. Στην έρευνα δε συμμετείχαν μόνο cis γυναίκες που έχουν κύκλο, αλλά και trans άντρες, άτομα που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και άτομα που χρησιμοποιούν αντισύλληψη με μεγάλη διάρκεια και δεν εμμηνορροούν τακτικά. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν επίσης νοσήσει με COVD-19 πριν κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, το 42% των συμμετεχόντων που είχαν σταθερό κύκλο παρατήρησαν αυξημένη ροή μετά το εμβόλιο. Το 44% δεν παρατήρησε κάποια αλλαγή και το 14% είπε ότι είχε μειωμένη ροή. Επιπλέον το 39% των συμμετεχόντων που έκαναν ορμονοθεραπεία όταν έκαναν το εμβόλιο και δεν έχουν συνήθως περίοδο, το 71% όσων χρησιμοποιούν αντισύλληψη με μεγάλη διάρκεια και το 66% όσων βρίσκονται στην εμμηνόπαυση δήλωσαν πως παρατήρησαν αιμορραγία εκ διαφυγής.

Η Δρ. Katherine Lee, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, σημείωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν είχε control group και πως είναι πιθανό άτομα που παρατήρησαν αλλαγές να είχαν μεγαλύτερο κίνητρο να απαντήσουν. Παρόλ’αυτά, τα αποτελέσματα παραμένουν αξιοσημείωτα. Όπως είπε, «είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ώστε να μην φοβηθούν, να μην σοκαριστούν και να μην βρεθούν απροετοίμαστοι».

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάποιοι άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από το εμβόλιο. Για παράδειγμα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ήταν πιθανότερο να έχουν αυξημένη ροή. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη, που έχουν μείνει έγκυες στο παρελθόν και που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση ή λειομύωμα.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μια καλολαδωμένη μηχανή και ο κύκλος μπορεί να αλλάξει μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, μια μετακόμιση, αν χάσει κανείς βάρος απότομα και πολλούς άλλους λόγους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιστήμονες εικάζουν πως, επειδή το ενδομήτριο σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν το εμβόλιο προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού επηρεάζεται εμμέσως και ο κύκλος του ατόμου που εμβολιάστηκε. Όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους μπορεί να παρατηρήσουν μεγαλύτερες αλλαγές. Οι παρενέργειες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κράτησαν παραπάνω από έναν ή δύο κύκλους, ενώ ξεκίνησαν 1-2 ημέρες μετά το εμβόλιο.