Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες του ακανόνιστου κύκλου περιόδου
Τζουλιάννα Καρνέζη
7 Ιανουαρίου 2018
Εγκυμοσύνη
Εάν δεν σας έρθει περίοδος για ένα μήνα το πρώτο που αποκλείετε είναι η εγκυμοσύνη. Αν έχετε και άλλα συμπτώματα όπως ζαλάδες, έμετο και αίσθημα γενικής αδιαθεσίας τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για περαιτέρω εξετάσεις και για να αποκλείσει μια ενδεχόμενη κύηση.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα σύνολο ορμονικών διαταραχών που συμβαίνει στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι επειδή οι περισσότερες ασθενείς (όχι όλες) έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, δηλαδή ωοθήκες μεγαλύτερες από το σύνηθες. Οι γυναίκες με με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά. Έτσι κάποια από αυτά μπορεί να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστες και έτσι δεν υπάρχει ωορρηξία, άρα δεν παράγεται η προγεστερόνη. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα.
Αντισύλληψη
Το αντισυλληπτικό χάπι μετά από κάποιους μήνες χρήσης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αίματος μετά από κάθε περίοδο. Επίσης σε κάποιες γυναίκες η μακρόχρονη χρήση του μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο ή και καθόλου περίοδο.
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει θυροξίνη, μια ορμόνη που ελέγχει το μεταβολισμό. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζει επίσης την ορμονική ισορροπία που ελέγχει το αναπαραγωγικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ακανόνιστο κύκλο. Ο θεράπων ιατρός σας θα ελέγξει τις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς για να διαγνώσει την αιτία των ακανόνιστων περιόδων σας.
Όλοι οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τη φυσική ισορροπία των ορμονών του αναπαραγωγικού σας συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες η ακανόνιστες περιόδους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η έμμηνος ρύση μπορεί να αποσυντονιστεί χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτία. Αλλά αν χάσετε περισσότερες από μία περιόδους ή αρχίζετε να αιμορραγείτε ανάμεσα στις περιόδους σας ή μετά το σεξ, τότε αυτά είναι ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο και πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.