UPDATE #NOW

Το κόλπο για να σταματήσετε εύκολα το κλάμα του μωρού σας, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2022

Το κόλπο για να σταματήσετε εύκολα το κλάμα του μωρού σας, σύμφωνα με νέα έρευνα
pexels
Αν έχετε δοκιμάσει όλους τους τρόπους αλλά δεν «πιάνει» κανένας, μια νέα έρευνα έρχεται να σας δείξει πώς να τα καταφέρετε

Μπορεί να σας φαντάζει πολύπλοκη εξίσωση αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλό. Το κλάμα του μωρού σας σημαίνει ένα σωρό πράγματα και όταν δεν μπορείτε να το σταματήσετε με τίποτα, συνήθως δοκιμάζετε τα πιο καθησυχαστικά μέσα για να τα καταφέρετε αλλά μάταια.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το μωρό να κλαίει μέσα στη μέρα καθώς είναι ο τρόπος του να ζητήσει και να επικοινωνήσει μαζί σας. Συνήθως, τα βρέφη κλαίνε επειδή πεινάνε, διψάνε ή πονάνε, κουράζονται ή απλά βαριούνται. Τις πρώτες φορές ίσως πρέπει να κάνετε αρκετές δοκιμές για να το χαλαρώσετε. Σιγά-σιγά όμως θα έχετε πιο άμεση αντίδραση.

Το μητρικό ένστικτο είναι πολύ βοηθητικό για την αντιμετώπιση του κλάματος. Μία μαμά δεν καταλαβαίνει μόνο τους λόγους που κλαίει το μωρό της, αλλά το νιώθει κιόλας. Μόνο εκείνη μπορεί να διακρίνει το διαφορετικό κλάμα, αφού ξέρει καλύτερα απ’ όλους το μωρό της. Το ένστικτό της τη βοηθάει να καταλάβει αν το παιδί πεινάει, έχει πονάκια ή απλά θέλει την προσοχή της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πανικός από μέρους σας δεν θα βοηθήσει το μωρό. Αντίθετα θα εντείνει την ένταση και το κλάμα. Μία αγκαλιά και η μυρωδιά της μαμάς είναι σίγουρα καθησυχαστικά για το μωρό αλλά πρόσφατα, επιστήμονες από την Ιαπωνία ανακάλυψαν τον τρόπο για να σταματήσει να κλαίει το μωρό τα βράδια. Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει επίμονα, είναι να το πάρει κανείς αγκαλιά και να το πάει στην αρχή μια μικρή βόλτα για πέντε λεπτά και μετά να συνεχίσει να το κρατάει για άλλα οκτώ λεπτά.

To σημαντικό είναι το μωρό να αισθάνεται ότι η μητέρα του το μεταφέρει. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Kumi Karonda του Κέντρου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, συνέκριναν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και βιντεοσκόπησης με κάμερες, τις αντιδράσεις 21 μωρών σε διαφορετικές συνθήκες, όπως να τα κρατάνε οι μητέρες τους που περπατάνε, να τα κρατάνε αλλά καθισμένες, να τα έχουν αφήσει σε ακίνητη κούνια ή σε κούνια που κουνιέται.

Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν στους γονείς, αν έχουν μωρό που κλαίει συχνά τα βράδια, να το πηγαίνουν μέσα στο σπίτι μια μικρή βόλτα για πέντε λεπτά και μετά για άλλα πέντε έως οκτώ λεπτά να το κρατάνε αγκαλιά καθιστοί, προτού το βάλουν για ύπνο. Αν και στην έρευνα συμμετείχαν μόνο μητέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξίσου ηρεμιστική είναι η πεντάλεπτη βόλτα αγκαλιά με το μωρό, όταν την κάνει ο πατέρας ή άλλο άτομο που προσέχει το μωρό.

Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, οι παλμοί της καρδιάς του μωρού πέφτουν, και σε πέντε λεπτά όλα τα μωρά έχουν χαλαρώσει και έχουν πάψει να κλαίνε, ενώ περίπου τα μισά έχουν επίσης αποκοιμηθεί. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το μωρό να βρίσκεται σε μια κούνια που κουνιέται απαλά, δηλαδή και πάλι όταν το μωρό βιώνει κάποια κίνηση. Δοκιμάστε το και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.