UPDATE #NOW

Τζιν παντελόνι Levi's του 19ου αιώνα που βρέθηκε σε ορυχείο πουλήθηκε για περισσότερα από $87.000


JTeam

18 Οκτωβρίου 2022

Τζιν παντελόνι Levi's του 19ου αιώνα που βρέθηκε σε ορυχείο πουλήθηκε για περισσότερα από $87.000
Η ιστορία του συλλεκτικού παντελονιού

Για περισσότερα από 87.000 δολάρια πουλήθηλε σε δημοπρασία στην πόλη Αζτέκ του Νέου Μεξικού, ένα παντελόνι τζιν Levi’s από τη δεκαετία του 1880.

Το παντελόνι, το οποίο εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, το αγόρασαν από κοινού ο 23χρονος Kyle Hautner και ο Zip Stevenson ένας βετεράνος της αγοράς των vintage jeans.

«Δεν σχεδιάζαμε να αγοράσουμε μαζί το τζιν πριν ξεκινήσει η δημοπρασία, κάτι που είναι κάπως τρελό αν το καλοσκεφτούμε», δήλωσε ο Stevenson στο CNN.

Το τζιν πωλήθηκε για 87.400 δολάρια -μία από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταβληθεί ποτέ για ένα τέτοιο αντικείμενο- συμπεριλαμβανομένου ενός ασφάλιστρου 15% του αγοραστή. Ο Hautner πλήρωσε το 90%, ενώ ο Stevenson συνεισέφερε το υπόλοιπο 10%. Έχει μάλιστα ένα κατάστημα επισκευής τζιν στο Λος Άντζελες εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά δεν είχε βρει ποτέ ένα παντελόνι σαν αυτό.

«Αυτά τα τζιν είναι εξαιρετικά σπάνια, ειδικά σε αυτή τη φανταστική φθαρμένη κατάσταση και συγκεκριμένο μέγεθος», δήλωσε.

Ο Stevenson άκουσε για πρώτη φορά για τα τζιν «πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά» στην αμερικανική Δύση από τον Michael Harris, ο οποίος «είχε ψάξει σε τουλάχιστον 50 εγκαταλελειμμένα ορυχεία για πέντε χρόνια και δεν έχει βρει ένα παντελόνι αντίστοιχης ποιότητας», σύμφωνα με στον Stevenson.

Το συγκεκριμένο, ωστόσο, «είναι εκπληκτικά ανθεκτικό, οπότε σίγουρα μπορεί να φορεθεί», δήλωσε.

«Υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν φθαρεί και επιδέχονται επιδιόρθωση, αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για ένα σούπερ στιβαρό τζιν».

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο Durango Vintage Festivus στα περίχωρα της μικρής πόλης Αζτέκ. Το τετραήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται από την ειδική σε vintage τζιν, Brit Eaton η οποία αναφέρθηκε στην εύρεση σπάνιων αντικειμένων όπως αυτό το τζιν, ως «εθιστική».

«Χρειαζόμουν έναν δυνατό αντικείμενο για να συναγωνιστεί τα μουσικά συγκροτήματα που έκλεισα για το φεστιβάλ. Ήξερα ότι αυτό το τζιν θα αποτελούσε μεγάλο πόλο έλξης», είπε.

«Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και το μέσο vintage τζιν αξίζει περίπου 100 δολάρια. Οπότε το να βρεις ένα παντελόνι τόσο πολύτιμο είναι πολύ σπάνιο».

Jenny.Gr

Η Eaton δήλωσε ότι αρχικά δεν είχε σκοπό να το πουλήσει το τζιν, γι’ αυτό και το κοστολόγησε τόσο ακριβά.
Ωστόσο, το τζιν παντελόνι αποτελεί τεκμήριο μιας «σκοτεινής» περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ. Στην εσωτερική τσέπη, το ρούχο έφερε μια ετικέτα στην οποία ήταν τυπωμένη η φράση «The only kind made by White Labor» (Το μόνο είδος φτιαγμένο από λευκούς εργάτες).

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε εκπρόσωπο της Levi’s, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αυτό το σλόγκαν μετά την ψήφιση του νόμου το 1882, ο οποίος απαγόρευε στους Κινέζους εργάτες να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Η WSJ ανέφερε ότι η Levi’s εγκατέλειψε τόσο αυτή την πολιτική όσο και το σλόγκαν τη δεκαετία του 1890. Ο νόμος καταργήθηκε το 1943.

Τι θα γίνει τώρα το παντελόνι, το οποίο φυλάσσεται προσωρινάσε μια θυρίδα ασφαλείας στο Λος Άντζελες, και μπορεί να το δει κάποιος κατόπιν ραντεβού;

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το βάλουμε προς πώληση», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε αυτός που θα το αγοράσει «να το δωρίσει σε ένα μουσείο όπως το Smithsonian ή το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης», είπε ο Stevenson.