UPDATE #NOW

Τελικά, πρέπει να έχουμε καλυμμένη την κάμερα του laptop μας;


JTeam

24 Οκτωβρίου 2022

Τελικά, πρέπει να έχουμε καλυμμένη την κάμερα του laptop μας;
pexels
Οι security experts τονίζουν ότι η webcam με κάποιο αυτοκόλλητο ή ταινία, κρατάει μακριά τους hackers

Η ιδέα και μόνο μιας επίθεσης από την κάμερα του laptop σου, προκαλεί τρόμο. Χρόνια τώρα, το FBI προειδοποιεί για την κάλυψή τους με σκοπό την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά τι ακριβώς ισχύει στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των laptop έχει καλυμμένη την webcam με ταινία ή κάποιο αυτοκόλλητο ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα ασφαλείας. Οι κάμερες των υπολογιστών είναι γνωστό ότι γίνεται ο κύριος στόχος των hackers και αυτό σημαίνει ότι όποιος αποκτήσει πρόσβαση, μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει όσα εκτυλίσσονται σε μια ξένη κάμερα.

Η προστασία της κάμερας είναι λοιπόν πολύ σημαντική καθώς πέρα από τους hackers που μπορεί να τους ενδιαφέρεις στην πραγματικότητα, τα δεδομένα σου μπορεί να είναι πολύτιμα γενικά για την καταγραφή συνηθειών και χρήσης του internet.

Άλλωστε, οι ιστορίες εκβιασμών που ξεκίνησαν από τη webcam ενός υπολογιστή που παραβιάστηκε, είναι πολλές. Γενικά, όταν οι χρήστες κλείνουν τον υπολογιστή τους, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώνονται για τα RAT (Remote Access Trojan) προγράμματα (γνωστά και ως creepware), τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ελέγχει απομακρυσμένα τον υπολογιστή του.

Γενικά, θα πρέπει να ελέγχουν κάθε εφαρμογή που κατεβάζουν και να ελέγχουν αν είναι πράγματι αναγκαίο να «ανοίγουν» πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο ή άλλα στοιχεία του κινητού. Η webcam ενός laptop είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από ό,τι νομίζεις γι' αυτό είναι καλό να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία σου.