AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE #NOW

Το μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας το 2023


JTeam

26 Οκτωβρίου 2022

Το μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας το 2023
Η συλλογή που θα στεγάσει το μουσείο περιλαμβάνει από προσωπικά αντικείμενα της ίδιας της Κάλλας, μέχρι βιωματικές εμπειρίες για τους επισκέπτες

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και ο Δήμος Αθηναίων τιμά τη θρυλική σοπράνο με το άνοιγμα ενός μουσείου αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή της.

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο όμορφο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως 44, θα στεγαστεί το μουσείο για την Κάλλας, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2023. Το κτήριο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και η διαμόρφωση του χώρου θα ακολουθεί τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.Η έκθεση θα περιλαμβάνει πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο, ενώ θα προσφέρει και μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Θα είναι το πρώτο Μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα και θα περιλαμβάνει εκθέματα τα οποία αφορούν την ζωή της σοπράνο, που έγραψε τη δική της ιστορία.

Την Τρίτη, 25/10, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού τίμησε τον Δήμο Αθηναίων, δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική τους συλλογή, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του μουσείου. Η συλλογή αυτή περιελάμβανε προσωπικά αντικείμενα της ίδιας της Κάλλας - όπως το ιδιόχειρο λεύκωμά της από το σχολείο, εννέα τιμητικά μετάλλια και δίπλωμα του 1961 από τον δήμο Αθηναίων, φορέματα και αξεσουάρ που επέλεγε επί σκηνής, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της, καθώς και άλλα σπάνια ιστορικά κειμήλια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά την υπογραφή της παραλαβής της δωρεάς, ανέφερε:

«Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά την ντίβα της με ένα ξεχωριστό μουσείο που θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μία συγκινητική δωρεά. Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μάς δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας. Είναι ακόμη πιο τιμητικό για εμάς ότι ο κ. Πυλαρινός και η οικογένειά του, παρότι δέχθηκαν πολλές δελεαστικές προτάσεις από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις που τούς ζήτησαν να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, εκείνοι παρέμειναν πιστοί στην Αθήνα, επιλέγοντας συνειδητά να κληρονομήσει η πόλη μας το πολύτιμο αυτό υλικό. Με περηφάνια και χαρά, εμπλουτίζουμε το μουσείο, το οποίο ήταν χρέος τιμής όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας προς την “παγκόσμια” Κάλλας. Το καλοκαίρι του ’23, τα πολύτιμα αντικείμενα που αποκτούμε σήμερα από το ζεύγος Πυλαρινού, θα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες συλλογές του νεοσύστατου μουσείου».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο δήμος Αθηναίων, τιμώντας το ιστορικό Σωματείο «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», που ίδρυσε η ίδια η καλλιτέχνις το 1963, και στο πλαίσιο της ευρύτερης έμπρακτης πολιτιστικής στήριξης του λυρικού θεάτρου, προσφέρει στο Σωματείο, μια ετήσια υποτροφία σε σπουδαστές λυρικού θεάτρου και μία παράσταση το χρόνο στο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».