UPDATE #NOW

Τα αναπηρικά αμαξίδια παντός εδάφους αλλάζουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Αμερική


JTeam

15 Νοεμβρίου 2022

Τα αναπηρικά αμαξίδια παντός εδάφους αλλάζουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Αμερική
Aimee Copeland Foundation
H Georgia και η νότια Dakota είναι οι πιο πρόσφατες αμερικανικές πολιτείες που παρέχουν αναπηρικά αμαξίδια παντός εδάφους σε διάφορες ταξιδιωτικές διαδρομές

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως είναι η ζωή για έναν άνθρωπο με αναπηρία όταν δεν υπάρχει παντού πρόσβαση για το αμαξίδιο του; Ο 32χρονος Cory Lee από τη Georgia είναι travel blogger και περιγράφει στην Washington Post ότι έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα 40 χώρες σε 7 ηπείρους χωρίς να έχει καταφέρει να πάει στο Cloudland Canyon State Park, που απέχει μόλις 20 λεπτά από το σπίτι του. To αναπηρικό του καροτσάκι κατάφερε να ταξιδέψει μέχρι την Ανταρκτική παρόλο που κοντά στην περιοχή του, το αμαξίδιο του συνάντησε τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι και πριν λίγες μέρες καθώς από την Παρασκευή το Department of Natural Resources και το Aimee Copeland Foundation ανακοίνωσαν την κυκλοφορία αναπηρικών αμαξίδια παντός εδάφους για ενοικίαση για 3-4 ημέρες σε 11 εθνικά πάρκα και προορισμούς για φυσιολάτρες, συμπεριλαμβανομένου του Cloudland Canyon. Tα νέα μοντέλα είναι ειδικά εξοπλισμένα έτσι ώστε να μην συναντούν εμπόδια σε πέτρες, βράχους και λακούβες με νερό. Θα μπορούν να παρακάμπτουν παράλληλα πεσμένα δέντρα ενώ θα διασχίζουν ακόμη και τα πιο δύσβατα και ανηφορικά σημεία.

«Θα μπορώ επιτέλους να κάνω αυτές τις διαδρομές για πρώτη φορά στη ζωή μου», λέει ο Lee που μοιράζεται τις εμπειρίες του από κάθε ταξίδι στο Curb Free With Cory Lee. «Οι διαδρομές που ήθελα πάντα να κάνω, ήταν περιορισμένες εξαιτίας του αμαξιδίου που είχα μέχρι σήμερα», αναφέρει, δίνοντας ελπίδα σε κάθε άτομο με αναπηρία που έχει μάθει να ζει με περιορισμένη προσβασιμότητα.

Η Georgia συγκαταλέγεται στις πιο πρόσφατες πολιτείες που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με μειωμένη ή μηδαμινή κινητικότητα να κάνουν πράξη κάθε τους όνειρο μέσω των νέων Land Rover αμαξιδίων. Ευτυχώς τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο και σε άλλα μέρη όπως στη νότια Dakota που υιοθετεί τη συγκεκριμένη πολιτική.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Minessota που δοκιμάστηκε σε 5 πάρκα της περιοχής έχει ως στόχο την εξάπλωση της ιδέας και σε άλλες πολιτείες ενώ τα άτομα που έχουν ήδη δοκιμάσει τα καινοτόμα αμαξίδια λένε πως πρόκειται για μια εμπειρία που «τους έχει αλλάξει τη ζωή».

Η ιδέα για την αλλαγή αυτή στη Georgia ξεκίνησε από την Aimee Copeland Mercier, η οποία έχασε και τα δύο χέρια της αλλά και το αριστερό της πόδι από ένα ατύχημα το 2012. Διάφοροι ειδικοί και ψυχοθεραπευτές δοκίμασαν διάφορους τύπους αναπηρικών αμαξιδίων πριν καταλήξουν στο Action Trackchair που μεταμορφώνει πραγματικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία που λατρεύουν τα ταξίδια και τις περιπέτειες.

Τα track chairs μπορούν να υπερπηδήσουν πολλά εμπόδια αλλά δεν ανταπεξέρχονται κάτω από κάθε συνθήκη. Αν για παράδειγμα δύο δέντρα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, το αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορεί να περάσει ανάμεσά τους. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη προς την αλλαγή και η βόρεια Καρολίνα είναι η επόμενη που θα χαράξει την ελπίδα. Στόχος είναι όλες οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Georgia με την ελπίδα κάποτε η προσβασιμότητα να αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα σε όλο τον πλανήτη.