AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE #NOW

Handelsblatt: Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τόσο περιζήτητα σε ξένους επενδυτές


JTeam

24 Νοεμβρίου 2022

Handelsblatt: Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τόσο περιζήτητα σε ξένους επενδυτές
Ξένοι και ειδικά Γερμανοί επενδυτές επιλέγουν ελληνικά ακίνητα, αντί άλλων μεσογειακών χωρών

Το «European summer», δηλαδή καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη, βρίσκεται στην bucket list πολλών ταξιδιωτών, οι οποίοι αποφασίζουν τελικά να επενδύσουν στις χώρες αυτές και να τις επιλέγουν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους και όχι μόνο.

Ένα νέο ρεπορτάζ στην γνωστή οικονομική tabloid της Γερμανίας, Handelsblatt, έφερε στο φως τους λόγους για τους οποίους οι ξένοι επενδυτές προτιμούν περισσότερο τα ελληνικά ακίνητα, αντί των άλλων γειτονικών και επίσης τουριστικών χωρών.

«Χάρη σε επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έχουν επίσης εκσυγχρονίσει εκ βάθρων αεροδρόμια που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Το δίκτυο 5G εγκαθίστανται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους "ψηφιακούς νομάδες" που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει αρχικά το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.

Σε άλλο σημείο το μακροσκελές ρεπορτάζ αναφέρει: «Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικά αλλά και ως κατοικίες για την ηλικία της συνταξιοδότησης. Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».

Όμως, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπίπτει ο ΦΠΑ 24% που θα οφειλόταν κανονικά για την αγορά νέων ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς.»