Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας με μία πλατφόρμα
JTeam
11 Δεκεμβρίου 2022
Δυστυχώς, από το Δημοτικό έως το Λύκειο, 1 στους 3 μαθητές πέφτει θύμα bullying στο σχολείο, οι μισοί μαθητές δέχονται λεκτικό εκφοβισμό, περισσότεροι από τους μισούς έχουν πέσει θύμα κοροϊδίας, το 30,5% έχει δεχτεί χτυπήματα ή σπρωξιές και οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί.
Αυτό που κάποτε ήταν αποδεκτό και δεν υπήρχε κανένας να βοηθήσει τους μαθητές που υπέφεραν στο ίδιο τους το σχολείο, αλλάζει και προστατεύει όσους υφίστανται οποιαδήποτε μορφή bullying. Το υπουργείο Παιδείας ετοίμασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε στην Καθημερινή, με κεντρικό άξονα μία πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να καταγράφονται όλα τα περιστατικά.
«Δεν είναι γραφειοκρατικό, όπως συνήθως συμβαίνει. Απαιτεί καλή οργάνωση και βούληση ο καθένας να υπηρετήσει καίρια τον δύσκολο και ευαίσθητο ρόλο του», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου στην «Κ». Στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι θύτες, αφού μιλάμε για παιδιά που σίγουρα φέρουν τα δικά τους τραύματα, αλλά να λυθεί το πρόβλημα εντός του σχολικού χώρου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Θα υπάρχει πλατφόρμα όπου θα μπορούν να γίνονται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες (οι γονείς μόνο επώνυμα). Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ σε συνεργασία με την κεντρική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ θα μπαίνουν με κωδικούς taxisnet ή σχολικούς για τα παιδιά.
Ο διευθυντής του σχολείου μαζί με κάποιον καθηγητή ή σύμβουλο σχολικής ζωής θα πρέπει να οργανώνουν δράσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης ενώ θα ενημερώνονται για τα περιστατικά και θα συνεργάζονται με ψυχολόγους και ειδικούς. Θα συντάσσουν εκθέσεις και θα ενημερώνουν το Υπουργείο Παιδείας για τα περιστατικά, κάνοντας παράλληλα και τις δικές τους προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών.
Η κεντρική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει την εποπτεία και επιμέλεια του προγράμματος, θα φτιάχνει τα πρωτόκολλα και θα προμηθεύει τους εκπαιδευτικούς με το ανάλογο επιμορφωτικό υλικό. Υπάρχουν ήδη στα σχολεία 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ενώ ο βασικός στόχος είναι να υπάρχει πάντα υποστήριξη για τα παιδιά, από το νήπιο ακόμα, ώστε να αλλάξει η κουλτούρα και να υπάρχει περισσότερος σεβασμός, ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.
Read More
- Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Μία ιστορία από την εποχή που το bullying ήταν κανονικότητα
- Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Σε έναν κόσμο που τα κορίτσια δεν πάνε σχολείο, το μέλλον δεν μπορεί να είναι καλό
- Matthew McConaughey: Η συγκλονιστική ομιλία του στον Λευκό Οίκο για το mass shooting στο Τέξας και τα θύματα