UPDATE #NOW

4 ελληνικά φαγητά στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου


Κλέλια Φατούρου

28 Δεκεμβρίου 2022

4 ελληνικά φαγητά στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου
Unsplash/Victoria Shes
Ποια πιάτα κέρδισαν και σε ποια μαγαζιά θα τα βρεις;

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη. Ο κόσμος ψήφισε και ένας από τους δημοφιλέστερους οδηγούς για φαγητό, το TasteAtlas, παρουσίασε τα αποτελέσματα για τη χρονιά που μάς αφήνει σιγά σιγά.

Να πούμε ότι η επιλογή έγινε από το κοινό, και όχι από food experts, και δεν είναι μόνο ότι κατέληξαν στα αγαπημένα φαγητά του κοινού, παγκοσμίως, αλλά δόθηκε και το μαγαζί όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, θα βρεις αυτά τα εδέσματα.

Στη λίστα θα βρεις Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Περού, Κίνα, Μεξικό, Ιαπωνία, Πορτογαλία και πολλά ακόμα πιάτα που πρέπει να μπουν στο bucket list σου. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το ιαπωνικό kare, που είναι μία παραλλαγή του κάρι, με ρύζι ή noodles. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν η γνωστή picanha από τη Βραζιλία, το πορτογαλικό Amêijoas à Bulhão Pato, που είναι τα μύδια, το κινέζικο tangabao, δηλαδή τα dumplings και το guotie που είναι επίσης dumplings.

Τα 4 ελληνικά πιάτα

Εφόσον μιλάμε για φαγητό, θα ήταν λίγο δύσκολο να έλειπε η Ελλάδα από αυτή τη λίστα, ωστόσο οι επιλογές ήταν πιο παραδοσιακές. Στη 15η θέση, τα παϊδάκια από «Το Στέκι του Ηλία», στην 31η ο γύρος από τον Πιτόγυρο της Σαντορίνης, στην 36η θέση, το γιουβέτσι (ε ναι, λογικό) από την Ταβέρνα Λίθος και στη 41η βρίσκεται ο μπακαλιάρος από τα Μπακαλιαράκια της Πλάκας. Να πούμε βέβαια ότι υπάρχουν και άλλα ελληνικά πιάτα στο top 100, όπως τα γεμιστά και τα καλαμαράκια. Επίσης υπήρξε και λίστα για τις αγαπημένες παραδοσιακές κουζίνες, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση (και η Ιταλία την 1η).