UPDATE #NOW

Quiet hiring: Η ύπουλη εργασιακή τάση του 2023


JTeam

10 Ιανουαρίου 2023

Quiet hiring: Η ύπουλη εργασιακή τάση του 2023
pexels/energepiccom
Άλλη μία ήσυχη τάση που δεν έρχεται για καλό

Είχαμε το quiet quitting, που εφαρμόζεται τόσο στη δουλειά όσο και στις σχέσεις. Δεν έχεις κίνητρο, κουράστηκες, και κάνεις το minimum, χωρίς να καταβάλεις έξτρα προσπάθεια. Μετά ήρθε το quiet firing, όπου νιώθεις ότι δεν εκτιμάται ή αναγνωρίζεται η δουλειά σου, και είναι πιθανό να οδηγηθεί σε απόλυση, ή σε δική σου παραίτηση.

Και τώρα περνάμε στη νέα τάση, το quiet firing, που έχει ως εξής.

Ας πούμε ότι μία εταιρία χρειάζεται νέους υπαλλήλους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ή προκύπτει ανάγκη για συγκεκριμένες δεξιότητες. Αντί λοιπόν να προσλάβει νέους υπαλλήλους, αξιοποιεί τους ήδη υπάρχοντες. Γίνεται εσωτερική μετακίνηση, πράγμα που δεν είναι και τόσο σπάνιο γενικά.

Όπως καταλαβαίνεις, είναι προφανές ότι αυτή η τακτική βολεύει τους εργοδότες, γιατί δεν χρειάζεται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, και απλώς σου αλλάζουν θέση ή, ακόμα χειρότερα, σε φορτώνουν με έξτρα καθήκοντα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα έχουν να κάνουν με το πώς σου το παρουσιάζει ο εργοδότης σου. Αν νιώσεις ότι η θέση που καλύπτεις είναι περιττή ή αν σου αρέσει πολύ η δουλειά σου, είναι πιθανό να την αναζητήσεις αλλού.

Αν πάλι ήθελες καιρό να αλλάξεις τμήμα, και η νέα θέση έχει περισσότερο ενδιαφέρον ή απολαβές, μάλλον είναι προς όφελός σου. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ειλικρινείς μεταξύ μας, συνήθως το quiet hiring μάς φορτώνει με έξτρα δουλειά και δεν έχει ως σκοπό την επαγγελματική μας ανέλιξη (ή εξέλιξη). Σε κάθε περίπτωση, αν σου συμβεί, είναι στο χέρι σου το πώς θα το διαχειριστείς και τι μπορείς να κερδίσεις από αυτό.