UPDATE #NOW

H Angelina Jolie στο πλευρό μιας μητέρας στο Ιράν που ικετεύει να μην εκτελέσουν τον γιο της: «Ακούστε τον πόνο στη φωνή της»


JTeam

14 Ιανουαρίου 2023

H Angelina Jolie στο πλευρό μιας μητέρας στο Ιράν που ικετεύει να μην εκτελέσουν τον γιο της: «Ακούστε τον πόνο στη φωνή της»
«Ως μητέρα παιδιών παρόμοιας ηλικίας, μπορώ μόνο να αρχίσω να φαντάζομαι το βάθος της απώλειας και του πόνου που ένιωσαν οι μητέρες των νέων που δολοφονήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή φυλακίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη γυναίκα, τη ζωή και την ελευθερία»

Μια γυναίκα στο Ιράν τις τελευταίες ώρες, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Είναι μητέρα ενός 22χρονου αγοριού που κινδυνεύει με εκτέλεση επειδή συμμετείχε σε πορείες κατά του απολυταρχικού καθεστώτος. Στο video φαίνεται να ικετεύει τις αρχές της χώρας της να ελευθερώσουν τον γιο της.

Το συγκεκριμένο υλικό δημοσίευσε πριν από λίγες ώρες στο Instagram η Angelina Jolie, δίνοντας μεγαλύτερη φωνή στη μητέρα του Mohammad Ghobadlou, αλλά και σε κάθε μητέρα που ζει την ίδια τραγωδία. Η κατάσταση στο Ιράν μοιάζει να χειροτερεύει με τις αυθαιρεσίες της εξουσίας όσο οι γυναίκες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως μετά τον θάνατο της Mahsa Amini.

Η Jolie καλεί το κοινό να συναισθανθεί τη γυναίκα και να μην ξεχάσουμε ποτέ «τους γενναίους ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους για άλλους και για το Ιράν». Όπως γράφει χαρακτηριστικά:

«Μια Ιρανή μητέρα παρακαλεί στις πύλες της φυλακής να σώσει τον γιο της, τον 22χρονο Mohammad Ghobadlou, ο οποίος κινδυνεύει να εκτελεστεί στο Ιράν. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ακούστε τον πόνο στη φωνή της. Ως μητέρα παιδιών παρόμοιας ηλικίας, μπορώ μόνο να αρχίσω να φαντάζομαι το βάθος της απώλειας και του πόνου που ένιωσαν οι μητέρες των νέων που δολοφονήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή φυλακίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη γυναίκα, τη ζωή και την ελευθερία. Στις μητέρες – σας ακούμε. Δεν ξεχνάμε τους γενναίους αγαπημένους σας, που ρισκάρουν τη ζωή τους για άλλους και για το Ιράν».

Ο νέος που κινδυνεύει με εκτέλεση, λέγεται Mohanmad Ghobadlou και είναι ένας από τους χιλιάδες συλληφθέντες που κινδυνεύει με εκτέλεση, επειδή συμμετείχε στις πορείες κατά του απολυταρχικού καθεστώτος. Στις 2 Ιανουαρίου οι αρχές ανακοίνωσαν την απόφασή τους για την καταδίκη του. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ακόμη πέντε εκτελέσεις διαδηλωτών.

Jenny.Gr
Instagram/ angelinajolie

Οι οικογένειες εκείνων που κινδυνεύουν από εκτελέσεις και οι υποστηρικτές τους διεξήγαγαν διαδηλώσεις έξω από τη φυλακή Raja’i Shahr στις 8 και 9 Ιανουαρίου, όπου κρατούνται ο Mohammad Ghobadlou και ορισμένοι άλλοι καταδικασθέντες. Ο φόβος για τα χειρότερα εντείνεται όσο τηρείται μυστικότητα γύρω από τις εκτελέσεις και καμία ενημέρωση των οικογενειών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει ανοιχτά θέση η Jolie. Tον Σεπτέμβρη του 2022, είχε δημοσιεύσει ξανά για την κατάσταση στο Ιράν: «Σεβασμός στις τολμηρές, ασυμβίβαστες, ατρόμητες γυναίκες του Ιράν. Σε όλες εκείνες που επιβίωσαν και αντιστάθηκαν για δεκαετίες. Σε εκείνες που σήμερα καταλαμβάνουν τους δρόμους, στην Mahsa Amini και σε όλες τις νέες Ιρανές όπως αυτή».

«Οι γυναίκες δεν χρειάζονται αστυνόμευση της ηθικής τους, επανεκπαίδευση του μυαλού τους, έλεγχο του σώματός τους. Χρειάζονται ελευθερία να ζήσουν και να αναπνεύσουν χωρίς βία και απειλές», σημειώνει η ηθοποιός και καταλήγει: «προς όλες τις γυναίκες του Ιράν, είμαστε μαζί σας»...

Με το τελευταίο της post κάνει πιο σαφές ότι στέκεται στο πλευρό, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και κάθε ανθρώπου που κινδυνεύει για λίγη ελευθερία.