UPDATE #NOW

David Crosby: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της folk rock σε ηλικία 81 ετών


JTeam

20 Ιανουαρίου 2023

David Crosby: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της folk rock σε ηλικία 81 ετών
O άνθρωπος που ενσάρκωσε το σύνθημα «sex, drugs and rock 'n' roll», ο θρύλος της folk rock μουσικής σκηνής, o «πιο απρόοπτος της ροκ»

Πρόκειται για έναν από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της ροκ τα χρόνια του 1960 και του 1970. Εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame με δυο διαφορετικά συγκροτήματα, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος δυο συγκροτημάτων που λατρεύτηκαν, των Byrds και των Crosby, Stills & Nash, των μετέπειτα Crosby, Stills, Nash & Young, θρύλων της γενιάς του Woodstock.

Ο David Crosby άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών με την ανακοίνωση να γίνεται από στενό του συνεργάτη:

«Με βαθιά θλίψη έμαθα πως έφυγε ο φίλος μου David Crosby», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Graham Nash. Oι δυο τους υπήρξαν στενοί συνεργάτες επί χρόνια, παρά τις συχνές και σφοδρές διαμάχες τους. «Ξέρω πως ο κόσμος τείνει να επικεντρώνεται στο ότι συγκρουόμασταν κατά καιρούς, αλλά αυτό που μέτραγε πάντα περισσότερο για τον David και για μένα ήταν η αγνή χαρά της μουσικής που δημιουργούσαμε και η βαθιά φιλία που μοιραστήκαμε», πρόσθεσε ο κ. Nash.

Η σύζυγος του Crosby γνωστοποίησε τον θάνατό του με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Variety, χωρίς να διευκρινίζει πότε πέθανε, ούτε την αιτία. Ωστόσο ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για χρόνια ο γνωστός μουσικός.

Περισσότερα για τη ζωή του David Crosby

Προσωπικότητα με πάθη - γυναίκες, ναρκωτικά -, ενσάρκωσε το σύνθημα «sex, drugs and rock 'n' roll» της γενιάς του. Το 2014, το περιοδικό Rolling Stone θα τον χαρακτήριζε «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ». Πέρα από την πολύχρονη τοξικομανία του, εξαιτίας της οποίας θα χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος, την ταραχώδη ζωή του σημάδεψαν σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλέτα, ο θάνατος μιας από τις συντρόφους του σε άλλο τροχαίο, οι μάχες του με την ηπατίτιδα, με τον διαβήτη.

Ο Crosby ήταν πατέρας έξι παιδιών. Ήταν δωρητής σπέρματος για δύο από αυτά, που γέννησε η σύντροφος της τραγουδίστριας της ροκ Melissa Etheridge. Άλλο ένα από τα παιδιά του υιοθετήθηκε και δεν γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα παρά αφού πάτησε τα τριάντα. Αυτό το παιδί, ο James Raymond, θα γινόταν εντέλει συνεργάτης του.

«Θα μου λείψεις φίλε μου», τόνισε αποχαιρετώντας τον Ντέιβιντ Κρόσμπι η Melissa Etheridge μέσω Twitter.

Αναφερόμενος στα χρόνια του 1960 και στην ταραχώδη ζωή του, ο Crosby δήλωνε στο περιοδικό Time το 2006 πως «είχαμε δίκιο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και για την ειρήνη. Αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά, κι αυτό μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά».

Γεννημένος τη 14η Αυγούστου 1941 στο Λος Άντζελες, ο David Crosby ήταν γιος νεοϋορκέζου κινηματογραφιστή που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα το 1952, ενώ ήταν η μητέρα του αυτή που τον μύησε στη φολκ και στην κλασική μουσική.

Jenny.Gr

«Δεν μου αρέσει η απληστία, ούτε η αμάθεια και δεν μου αρέσει καθόλου ο θυμός. Αλλά αγαπώ την αγάπη».