UPDATE #NOW

Το «12-3-30» είναι το νέο viral workout στο TikTok. Κάνει ό,τι υπόσχεται, όμως;


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2023

Το «12-3-30» είναι το νέο viral workout στο TikTok. Κάνει ό,τι υπόσχεται, όμως;
Instagram/ laurengiraldo
Γιατί να το ξανασκεφτείς πριν ξεκινήσεις

Εσύ, έχεις δοκιμάσει το δημοφιλές workout 12-3-30; Αν ναι, ξέρεις ότι ξεκίνησε από την influencer Lauren Giraldo, η οποία μοιράστηκε για πρώτη φορά τη ρουτίνα της στον διάδρομο σε ένα βίντεο το 2020 και από τότε «έχει ρίξει» το TikTok, με το hashtag #12330workout να μετρά κάτι εκατομμύρια προβολές.

Αν δεν είσαι fan της γυμναστικής, μπορεί να βρεις τους λόγους που θα σε κάνουν να το αγαπήσεις αλλά σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους, ούτε υπόσχεται την ίδια αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς λειτουργεί το "workout 12, 3, 30"

Η προπόνηση περιλαμβάνει περπάτημα σε διάδρομο για 30 λεπτά, σε κλίση 12% και ταχύτητα 4,8 χλμ. την ώρα. Με άλλα λόγια, είναι ένας δυναμικός ρυθμός περπατήματος. Οι κλίσεις συχνά ποικίλλουν από διάδρομο σε διάδρομο, οπότε αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς να εφαρμόσεις το 12%, επίλεξε μια κλίση που σε προκαλεί και θα αυξήσει τον καρδιακό σου ρυθμό χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις.

Η Giraldo λέει ότι το συγκεκριμένο workout τη βοήθησε να βρει την προπόνηση που της ταιριάζει. Τώρα κάνει το 12-3-20 περίπου πέντε ημέρες την εβδομάδα και έχει βελτιώσει το σώμα της, χωρίς να κάνει δίαιτα ή να μετράει θερμίδες. Όπως έχει δηλώσει: «Παλιά με τρόμαζε τόσο πολύ το γυμναστήριο και δεν μου έδινε κίνητρο. Τώρα πηγαίνω ωστόσο, κάνω αυτό το ένα πράγμα και μπορώ να νιώθω καλά με τον εαυτό μου».

@laurengiraldo

This trend 🤝 12,3,30

♬ original sound - Lauren Giraldo

Τι λένε οι ειδικοί

H Giraldo δημιούργησε μια fitness routine που υποστηρίζει ότι κάνει 5 φορές την εβδομάδα. Τη βοηθάει να νιώθει πιο ενεργητική και ζωντανή, βελτιώνοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική της υγεία.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό όποιος το δοκιμάζει, να ακούει το σώμα του, να προστατεύει τον εαυτό του για την αποφυγή ενδεχόμενων τραυματισμών και να βλέπει με ρεαλισμό τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη fitness instructor, Michele Stanten: «Για το μέσο άτομο που ξεκινά το workout, η κλίση 12% είναι εξαιρετικά υψηλή και τα 30' μπορεί να είναι πολύς χρόνος». Όπως συμπληρώνει: «Μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά με τον όρο ότι θα εξακολουθήσεις να χτίζεις πάνω σε αυτό». Από την άλλη, ο ποδίατρος Arnold Ravick προτείνει να ξεκινήσει κανείς με χαμηλότερο ποσοστό κλίσης και πιο λίγο χρόνο από μισάωρο.

Άλλωστε, και η Giraldo, όταν πρωτοξεκίνησε την προπόνηση που έκανε η ίδια viral, είχε παραδεχτεί πως χρειαζόταν να παίρνει πολλές ανάσες για να ανταπεξέλθει και να αντέξει μέχρι τα 30'. Αν λοιπόν δεν είσαι προετοιμασμένος, καλύτερα να πάρεις τα μέτρα σου.

@laurengiraldo

Maybe it’s because she’s taller

♬ original sound - A Bored Human

Απώλεια βάρους και άλλα οφέλη (μαζί με αρνητικά)

Από τη μία, φαίνεται πως είναι μια καλή προπόνηση για να εμπνεύσει τον κόσμο να αρχίσει να γυμνάζεται, να κάψει θερμίδες και να βελτιώσει τα επίπεδα της φυσικής του κατάστασης. Από την άλλη, αυτή η προπόνηση σίγουρα δεν πρέπει να είναι η μόνη που κάνεις. Αν κάνεις την ίδια προπόνηση επανειλημμένα, από ένα σημείο και μετά, θα σταματήσεις να γυμνάζεσαι. Ιδανικά, πρέπει να αλλάξεις την ταχύτητα και την ένταση αυτών των προπονήσεων, διαφορετικά, δύσκολα θα δεις βελτίωση.

Η συγκεκριμένη άσκηση σε βοηθάει να ισορροπήσεις παράλληλα το βάρος σου. Επειδή περπατάς με κλίση 12%, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, από ό,τι αν περπατούσατε σε ευθεία. Θα έχεις παράλληλα καλύτερη διάθεση μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης 12-3-30, επειδή οι ασκήσεις απελευθερώνουν ενδορφίνες, που είναι γνωστές ως «ορμόνες της ευτυχίας».

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό για σωστή ενυδάτωση και μην τσεκάρεις τις αντοχές σου αν νιώσεις πόνο ή εξάντληση. Πριν ξεκινήσεις, καλό είναι να κάνεις προθέρμανση με χαμηλότερη κλίση ή μικρότερη ταχύτητα. Καλό είναι να έχεις ωστόσο κατά νου, πως η ευεξία είναι πολλά περισσότερα από μια απλή προπόνηση που εξιδανικεύεται στα social.