UPDATE #NOW

Grammy 2023: Το "Baraye", σύμβολο της εξέγερσης στο Ιράν, έγινε το τραγούδι της κοινωνικής αλλαγής


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2023

Grammy 2023: Το "Baraye", σύμβολο της εξέγερσης στο Ιράν, έγινε το τραγούδι της κοινωνικής αλλαγής
Instagram/ oscardelarenta
Η Jill Biden έκανε μία από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις της βραδιάς

Η 65η ετήσια απονομή Grammy πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες, για πρώτη φορά από το 2020, με τον Trevor Noah στη θέση του οικοδεσπότη για 3η φορά. Τα φετινά βραβεία είχαν πολλές εκπλήξεις, ιστορικές στιγμές αλλά και ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα.

Ανάμεσα στις πιο έντονες στιγμές, κι αυτή όπου η Jill Biden ανακοίνωσε τον νικητή του καλύτερου τραγουδιού για κοινωνική αλλαγή. Το βραβείο φυσικά πήγε στο τραγούδι- σύμβολο της πολιτικής εξέγερσης στο Ιράν, Baraye του Shervin Hajipour.

Στο τραγούδι, ο Hajipour τραγουδά στίχους, όπως: «Για χορό στους δρόμους, για φιλιά σε αγαπημένους» και «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία». Το τραγούδι που έγινε viral από τις πρώτες ώρες που γράφτηκε, είναι αφιερωμένο στον αγώνα διαμαρτυρίας μετά τον άδικο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Οι στίχοι του τραγουδιού προέρχονται από μηνύματα, τα οποία έχουν δημοσιεύσει οι Ιρανοί στο διαδίκτυο, σχετικά με το γιατί διαμαρτύρονται. Το καθένα ξεκινά με τη λέξη «Baraye», που σημαίνει «Για…» ή «Εξαιτίας…» στα Φαρσί.

Πολλά βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου κατά καιρούς, δείχνουν το τραγούδι να ακούγεται από μαθήτριες στο Ιράν, να ακούγεται από τα παράθυρα των αυτοκινήτων στην Τεχεράνη και να παίζεται σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ουάσιγκτον, το Στρασβούργο και το Λονδίνο.

Ο 25χρονος τραγουδιστής φέρεται να έχει συλληφθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, μέρες μετά από την κυκλοφορία του τραγουδιού. Οι στίχοι του Baraye κέρδισαν στα φετινά Grammy, ίσως γιατί αντικατοπτρίζουν έναν συσσωρευμένο θυμό και μια έντονη αδικία, ακριβώς όπως ο θάνατος της Mahsa με την ελπίδα μια μέρα να σηματοδοτήσουν την παγκόσμια κοινωνική αλλαγή...