UPDATE #NOW

Memoir of a Veering Storm: Η ελληνική ταινία μικρού μήκους της Σοφίας Γεωργοβασίλη για την άμβλωση στην εφηβεία


Κλέλια Φατούρου

20 Φεβρουαρίου 2023

Memoir of a Veering Storm: Η ελληνική ταινία μικρού μήκους της Σοφίας Γεωργοβασίλη για την άμβλωση στην εφηβεία
Η Σοφία Γεωργοβασίλη σκηνοθετεί μία συγκλονιστική ιστορία 14 λεπτών

Μία ελληνική ταινία μικρού μήκους, που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ της Δράμας το 2022, και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale, και είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο.

Η ταινία ακολουθεί τη 15χρονη Άννα κάπου στην Ελλάδα, ένα φθινοπωρινό πρωί. Η μητέρα της την αφήνει στο σχολείο. Μπαίνει στο κτίριο, διασχίζει τον διάδρομο και το γήπεδο του μπάσκετ. Πηδάει από τον φράχτη, αποφασισμένη.

Μαζί της είναι το αγόρι της και ένας φίλος, και παρέα κατευθύνονται σε μία κλινική για έκτρωση. Πάνω στην κοιλιά, της ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους και σκέφτονται ονόματα για το παιδί που δεν θα γεννηθεί.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Σοφία Γεωργοβασίλη παρουσιάζει μία ιστορία ενηλικίωσης σε 14 λεπτά. Το Memoir of a Veering Storm βασίζεται στην αληθινή εμπειρία ενός φίλου της, που συνόδευσε την κοπέλα του σε κλινική έκτρωσης, χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς της. Και αν και έχουν περάσει χρόνια από την ιστορία, θεωρεί ότι το στίγμα γύρω από την έκτρωση δεν έχει εξαφανιστεί.

Κάνοντας την έρευνά της για την ταινία, οι έφηβοι δήλωσαν ότι δεν θα το έλεγαν σε καμία περίπτωση στους γονείς τους. «Είναι μέρος της ζωής, είμαστε οκ με αυτό, αλλά η κοινωνία δεν είναι. Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλες αυτές τις μεσαιωνικές φωνές να μάς λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει το γυναικείο σώμα», αναφέρει η δημιουργός στο The New Yorker Mag, με την ταινία να εκτυλίσσεται μέσα σε μία μέρα.

Η παραγωγή διήρκεσε 3 χρόνια και οι δυσκολίες ήταν αρκετές. Απορρίφθηκε από τις κρατικές επιχορηγήσεις και δεν μπορούσε να βρει τοποθεσίες, που να είναι ανοιχτές, για τα γυρίσματα. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το 2020 ο λόγος θα ήταν η έκτρωση. Το κατάλαβα αργότερα». Τελικά βρήκαν ένα δημόσιο σχολείο που δεν επέτρεπε να μπουν στις αίθουσες. Η καταιγίδα που βλέπουμε στην ταινία ήταν απρόβλεπτο γεγονός, αλλά μπήκε στο σενάριο. Και δεν μπορεί να μην είναι συμβολικό.