Κομισιόν: 8 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής
JTeam
24 Φεβρουαρίου 2023
Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, η Ρωσία κηρύσσει πόλεμο στην Ουκρανία. Όσα ακολούθησαν από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από δραματικά ενώ το RT συνεχίζει την προπαγάνδα μέσω του YouTube ακόμη και αυτές τις ώρες.
Άρθρο της Κομισιόν με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό καθώς παραθέτει και αναλύει αρκετούς μύθους σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην αρχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία ξεκίνησε έναν «απρόκλητο επιθετικό πόλεμο κατά της ειρηνικής γειτονικής της χώρας, της Ουκρανίας, δείχνοντας στον κόσμο το αληθινό πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών προσδοκιών του Κρεμλίνου».
Οι 8 από τους 12 μύθους που αναλύει η Κομισιόν:
Μύθος 1: Η αναπόφεκτη νίκη της Ρωσίας
Ο πρώτος μύθος έχει να κάνει με το ότι η ρωσική νίκη στον πόλεμο είναι αναπόφευκτη. Είτε η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο είτε η σύγκρουση θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δυτική στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία κλιμακώνει την κατάσταση και παρατείνει τα δεινά. Ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Η αποφασιστικότητα, η ανθεκτικότητα, και το μαχητικό πνεύμα της Ουκρανίας έχουν δείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι το Κλεμλίνο δύσκολα θα νικήσει σε αυτό τον πόλεμο. Ο κόσμος αφήνει στο περιθώριο τη Ρωσία ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημία στα ρωσικά στρατιωτικά μέσα.
Η επιμονή της Ουκρανίας συνδέεται με το θάρρος της και κερδίζει μέρα με τη μέρα στο πεδίο της μάχης λόγω της στρατιωτικής της στήριξης από τη Δύση. Η Ρωσία δεν είναι ειλικρινής στις διαπραγματεύσεις της για ειρήνη και ο μόνος δρόμος προς τα εκεί, όπως υπογραμμίζεται, είναι η πλήρης απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.
Μύθος 2: Η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Δύση
Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση. Η Ουκρανία είναι απλώς εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και πεδίο μάχης. Η Ρωσία αμύνεται κατά της επιτιθέμενης Ουκρανίας.
Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και, από τότε και μέχρι σήμερα, η Ουκρανία εξακολουθεί να αμύνεται. Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Ουκρανία είναι ο επιτιθέμενος είναι τακτική χειραγώγησης υπέρ του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τη Ρωσία ως θύμα και να περισπάσει το κοινό από τη δική της επιθετικότητα.
Ούτε η ΕΕ ούτε η Δύση ούτε το ΝΑΤΟ έχουν κηρύξει πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας, χωρίς να έχουν αναμειχθεί στη σύρραξη.
Μύθος 3: Η Ουκρανία αναζητά πυρηνικά όπλα
Η Ουκρανία αναζητά πυρηνικά όπλα, επιτίθεται σε μη στρατιωτικές πυρηνικές υποδομές και κρύβει όπλα σε πυρηνικούς σταθμούς. Η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια «βρώμικη βόμβα». Θα ήταν θεμιτό για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας.
Παρά τις διαρκείς κατηγορίες υπέρ του Κρεμλίνου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία εργάστηκε ποτέ για την κατασκευή πυρηνικών όπλων προοριζόμενων για χρήση κατά της Ρωσίας ή οποιουδήποτε άλλου.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία είναι μια χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα από το 1994, όταν υπέγραψε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης. Είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει εγκαταλείψει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, έχοντας εξαλείψει τα όπλα που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση.
Μύθος 4: Η Ευρώπη στήριξε τη ναζιστική Γερμανία, όπως κάνει τώρα με την Ουκρανία
Ολόκληρη η Ευρώπη στήριξε την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, όπως ακριβώς η Ευρώπη στηρίζει σήμερα τη ναζιστική Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στην Ουκρανία για να απαλλαγεί ο κόσμος από τους Ναζί.
Το Κρεμλίνο στηρίζεται συνεχώς σε αυτή την παραπληροφόρηση σε όλο τον πόλεμο, προκειμένου να κάνει τους Ουκρανούς να φανούν απάνθρωποι.
Οι κατηγορίες ότι ολόκληρη η Ευρώπη στήριξε την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αντιστρέφουν εντελώς την ιστορική πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1942, ο συνασπισμός κατά του Χίτλερ περιελάμβανε 26 κράτη, καθώς και τις εξόριστες κυβερνήσεις των κατεχόμενων ευρωπαϊκών χωρών.
Μύθος 5: Η Ουκρανία είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα, κι όχι κυρίαρχο κράτος
Τα ουκρανικά εδάφη είναι ιστορικά ρωσικά. Οι άνθρωποι αυτών των εδαφών έχουν εκφράσει ελεύθερα την πολιτική τους βούληση να επιστρέψουν στη Ρωσία και είναι πατριωτικό καθήκον της Ρωσίας να απελευθερώσει και να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.
Η Ουκρανία ωστόσο είναι ένα κυρίαρχο κράτος με δική του διαδρομή, ιστορία και ταυτότητα. Οτιδήποτε άλλο ανήκει για μια ακόμη φορά στη σφαίρα της παραπληροφόρησης.
Όταν η Ρωσία προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράνομη αρπαγή εδαφών με τη διεξαγωγή εικονικών δημοψηφισμάτων στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το οικοσύστημα παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου ανέλαβε δράση για άλλη μια φορά για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Μύθος 6: Η Ρωσία αγωνίζεται στην Ουκρανία κατά του δυτικού ιμπεριαλισμού
Η Ρωσία αγωνίζεται στην Ουκρανία κατά του δυτικού ιμπεριαλισμού και της νεοαποικιοκρατίας, για να δημιουργήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη, στην οποία οι χώρες δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών.
Ο βίαιος και αιματηρός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε τις ιμπεριαλιστικές και αποικιοκρατικές φιλοδοξίες της ίδιας της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της στην Ευρώπη, στον Καύκασο και στην Ασία.
Με την έναρξη ενός πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία το 2014, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το ίδιο έτος και την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022, η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη, την παγκόσμια ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Στις 2 Μαρτίου 2022 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο απορρίφθηκε η βάναυση εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Τον Οκτώβριο του 2022 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την καταδίκη των προσπαθειών της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, έπειτα από εικονικά δημοψηφίσματα. Η παγκόσμια καταδίκη της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας κατά ενός ειρηνικού γείτονα δείχνει ότι η Ρωσία είναι μόνη και απομονωμένη.
Μύθος 7: Η Ουκρανία κάνει γενοκτονία στο Donbas εδώ και χρόνια
Η Ουκρανία κάνει γενοκτονία στο Donbas εδώ και χρόνια και η Ρωσία χρειάστηκε να παρέμβει για να προστατεύσει τον λαό. Η Ουκρανία κάνει παράλληλα παραπλανητικές επιχειρήσεις και βιαιοπραγίες για να κατηγορήσει τη Ρωσία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Η κατηγορία κατά της Ουκρανίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας είναι πιθανότατα μία από τις πιο δόλιες μορφές παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου.
Η κατηγορία ότι η Ουκρανία διεξήγαγε παραπλανητικές επιχειρήσεις για να κατηγορήσει τη Ρωσία είναι τόσο ξεδιάντροπη όσο και αναληθής. Αντίθετα, έχουν ήδη διερευνηθεί τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Μπούτσα, στην Ιρπίν, στη Μαριούπολη και σε πολλά άλλα μέρη. Επιπλέον, οι εσκεμμένες ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, νοσοκομείων και οικιστικών συνοικιών, έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, π.χ. στο Τσερνίχιβ, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και αλλού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Μύθος 8 : Η Ρωσία κάνει ιερό πόλεμο κατά των άθεων για να προστατέψει τον Χριστιανισμό
Η Ρωσία κάνει ιερό πόλεμο κατά των άθεων σατανιστών στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον Χριστιανισμό και τις παραδοσιακές αξίες.
Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι της τεράστιας παραπληροφόρησης που επικρατεί για τον πόλεμο. Η Ρωσία έχει συχνά αναφερθεί σε έναν ιερό πόλεμο κατά του ίδιου του Σατανά για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Κατά τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του πολέμου, το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε ισχυρισμούς περί ακράδαντης πίστης της Ουκρανίας προς τις σκοτεινές δυνάμεις προκειμένου να εξηγήσει την έλλειψη προόδου της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.
Η δαιμονοποίηση της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της ως άθεων ειδωλολατρών συμβαδίζει με την παραπληροφόρηση υπέρ του Κρεμλίνου ότι δήθεν η Δύση θέλει να καταστρέψει τις «παραδοσιακές αξίες». Μαζί, προβάλλουν τη Ρωσία ως προστάτιδα αυτών των αξιών.