UPDATE #NOW

Harvey Weinstein: Το θύμα "Jane Doe 1", που τον έστειλε στη φυλακή, μόλις αποκάλυψε την ταυτότητά του


Κλέλια Φατούρου

24 Φεβρουαρίου 2023

Harvey Weinstein: Το θύμα "Jane Doe 1", που τον έστειλε στη φυλακή, μόλις αποκάλυψε την ταυτότητά του
Η Evgeniya Chernyshova είναι έτοιμη να απελευθερωθεί από τον βιασμό της και να ζήσει τη ζωή της

Η Jane Doe 1 έχει όνομα και είναι Evgeniya Chernyshova. Στις 19 Δεκεμβρίου, έλαβε το μήνυμα που περίμενε τα τελευταία 5 χρόνια. «Έχουμε καταδίκη». Ήταν από τον δικηγόρο της. Πάρκαρε στην άκρη του δρόμου και ξέσπασε σε κλάματα.

Η Chernysova ήταν μία από τους 44 μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν εναντίον του Harvey Weinstein και η μοναδική που της επετράπη να κάνει δήλωση στις 23 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη του. Ο 70χρονος μεγιστάνας θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για βιασμό, εξαναγκασμό σε στοματικό σεξ και διείσδυση με ξένο αντικείμενο. Το 2013, τη βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και το 2017, τον ανέφερε σε αστυνομικό τμήμα, διατηρώντας την ανωνυμία της. Κουράστηκε όμως. «Κουράστηκα να κρύβομαι. Θέλω τη ζωή μου πίσω. Είμαι η Evgeniya. Με βίασαν. Αυτή είναι η ιστορία μου».

Όλο αυτόν τον καιρό, της απαγορευόταν να έρθει σε επαφή με τα άλλα θύματα. Κράτησε την ανωνυμία της για το καλό των παιδιών της, αλλά ταυτόχρονα ένιωθε ότι κατέστρεφε τον εαυτό της. Όταν τη βίασε ο Harvey Weinstein, το είπε μόνο στα παιδιά, την νταντά και τον ιερέα της. Έχει τη δική της επιχείρηση με floral σχέδια στο Beverly Hills, αλλά η ζωή της άλλαξε δραματικά. Μέχρι που δεν άντεχε να ζει άλλο μόνη με τον πόνο της.

Jenny.Gr
The Hollywood Reporter/JESSICA CHOU

Ξεκίνησε ως μοντέλο από τη Σιβηρία, που ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Γνώρισε τον Weinstein σε ένα φεστιβάλ στη Ρώμη, όπου απλώς χαιρετήθηκαν τυπικά. Την εβδομάδα των Όσκαρ, το 2013, ξαναβρέθηκαν σε ένα event στο Los Angeles, που τιμούσε τον Al Pacino. Επέστρεψε στο ξενοδοχείο της, έβαλε τη ρόμπα της, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν από τη ρεσεψιόν, και ο Weinstein ούρλιαζε ότι έπρεπε να βρεθούν. Εκείνη απόρησε γιατί δεν γνωρίζονταν και του είπε να τα βρεθούν αύριο.

Χτύπησε η πόρτα της και τον άκουσε να φωνάζει «Άνοιξέ μου, πρέπει να μιλήσουμε. Δεν θα σε γαμ@@@». Δεν ένιωσε τον κίνδυνο, οπότε του άνοιξε. «Και είναι το μόνο πράγμα που μετανιώνω τα τελευταία 10 χρόνια. Μου είπε να χαλαρώσω κι ότι δεν θα γίνει κάτι, αλλά είδα ένα απότομο κλικ στα μάτια του». Του έδειξε τη βέρα της επειδή φοβόταν ότι δεν μιλά καλά αγγλικά για να του το εξηγήσει και εκείνος ξεκούμπωσε το παντελόνι του. «Ούρλιαξα και του είπα ότι έχω παιδιά. Με παρενόχλησε στην κρεβατοκάμαρα, με έσυρε στην τουαλέτα και με βίασε. Όταν τελείωσε, μου είπε ότι θα μου στείλει εισιτήρια για ένα event, και έφυγε».

Μετά το συμβάν, άρχισε να πίνει και να πολεμά με την κατάθλιψη. Χώρισε τον άντρα της γιατί μισούσε τον εαυτό της. «Ένιωσα ότι με επέλεξε επειδή έφταιγα. Η μαμά μου με μεγάλωσε με τέτοιο τρόπο ώστε να νομίζω ότι είναι κάτι που έκανα εγώ. Με είχαν βιάσει και στο Πανεπιστήμιο, αλλά η μαμά μου δεν με άφησε να το καταγγείλω. Της είπα ότι δεν με καταλαβαίνει, αλλά καταλάβαινε γιατί την είχαν βιάσει κι εκείνη».

Η Chernyshova μπορεί και να μην είχε κάνει την καταγγελία, αν εκείνη η χρονιά δεν είχε συμπέσει με το άρθρο των New York Times. Πήρε καιρό όμως μέχρι να φτάσουν σε ετυμηγορία. Τον Οκτώβριο του 2022 ανέβηκε στο βήμα, βιώνοντας «την πιο ταπεινωτική εμπειρία της ζωής» της. Έζησε όλο το victim blaming και το slut shaming από τους δικηγόρους του Weinstein. Ωστόσο, ήταν η δική της ιστορία που έστειλε τον Harvey στη φυλακή. Ήταν η μόνη που έπεισε τους ενόρκους. Η Chernyshova, όμως, τις πιστεύει όλες.

«Νιώθω ελεύθερη, σαν να έφυγε ένα τεράστιο βάρος από το στήθος μου. Απόψε θα μπορέσω να κοιμηθώ». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βρήκε τη φωνή της και μπορεί να μοιραστεί την ιστορία της με όλους, χωρίς ίχνος ντροπής. «Προσπαθούσα να καταστρέψω τον εαυτό μου, και τώρα θα τον ξαναχτίσω. Το μέλλον μου θα είναι υπέροχο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο The Hollywood Reporter