UPDATE #NOW

Bare Minimum Monday: Ο τρόπος να μη μισείς τις Δευτέρες είναι εδώ και ήρθε από το TikTok


Στεφανία Παπαδημητρίου

3 Μαρτίου 2023

Bare Minimum Monday: Ο τρόπος να μη μισείς τις Δευτέρες είναι εδώ και ήρθε από το TikTok
Θα νομίζεις πως κάνεις quiet quitting αλλά θα είσαι πιο παραγωγικός

Είναι Δευτέρα, χτυπάει το ξυπνητήρι, θυμάσαι ότι δεν είναι τριήμερο και εύχεσαι (όχι τόσο από μέσα σου) να έχεις δέκατα, για να μην πας στο γραφείο. Εντάξει, όχι εσύ, οι φίλοι σου. Εσύ σηκώνεσαι με ενθουσιασμό που μία νέα εργάσιμη εβδομάδα ξεκινά.

Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και παραδεχτείς ότι η πρώτη πρόταση σε αγγίζει, είμαστε μαζί σου. Κι όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ποπ κουλτούρα, τα memes στα social media και, κυρίως, το TikTok που σου δίνει τη λύση: την Bare Minimum Monday. Δε μοιάζει με το quiet quitting, όμως τη λατρεύει η Gen-Z. Είναι ένα είδος αυτοφροντίδας – το σωστό, δε λέμε να φύγεις διακοπές χωρίς να ενημερώσεις κανέναν επειδή «απλώς δεν είχες όρεξη» - και φαίνεται να λειτουργεί.

Τι ακριβώς είναι η Bare Minimum Monday;

Η Bare Minimum Monday είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: η Δευτέρα στην οποία κάνεις το ελάχιστο δυνατό στη δουλειά. Εργάζεσαι μεν, αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να μη σου πει κανείς τίποτα. To trend ξεκίνησε από την TikToker Marisa Jo, η οποία έχει αναρτήσει μία σειρά από βίντεο κι εξηγεί ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να χαλαρώσει από την πίεση που δεχόταν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Insider, εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν όταν, Κυριακή βράδυ, αγχωνόταν για την επομένη και αποφάσισε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει. Από τον περσινό Μάρτιο, λοιπόν, επέτρεψε στον εαυτό της να ξεκινά την εβδομάδα της κάνοντας ό,τι λιγότερο μπορούσε για να μην απολυθεί. Έτσι, και πιο παραγωγική έγινε, και ένιωσε καλύτερα.

Είναι self-care ή απλώς είμαστε φυγόπονοι;

Η Bare Minimum Monday δεν είναι ο τρόπος των νέων να αποφύγουν τη δουλειά. Δε σημαίνει πως δε θέλουν να εργάζονται, απλώς χαλαρώνουν λίγο τους ρυθμούς μία ημέρα την εβδομάδα, για να τα αγγίζουν το μέγεθος των δυνατοτήτων τους τις τέσσερις που ακολουθούν. Έτσι, αποφεύγουν το burnout και γίνονται πιο αποδοτικοί.

Κι εδώ είναι που χρειάζεται να αναρωτηθούν οι εργοδότες τι πηγαίνει στραβά και οι εργαζόμενοι χρειάζονται τέτοιου είδους trends για να τα βγάζουν πέρα.

TAGS